CONSILIERUL SOCIALIST: PALATUL DE CULTURA A SINDICATELOR DE PE STRADA KIEV 7, A FOST DEMOLAT ILEGAL!

Consilierul municipal al fracțiunii Partidului Socialiștilor Alexandr Odințov a declarat că, împreună cu deputatul Vladimir Odnostalcoși reprezentantul Consiliului Societății Civile pe lîngă Președintele RM Serghei Mișin, au adresat pe 29 august, cu o cerere către ministerul educației, culturii și cercetare.

Socialistul a subliniat că autorizația pentru demolarea scandaloasă a Palatului Culturii a Sindicatelor din Chișinău a fost emisă ilegal din cauza lipsei unui răspuns pozitiv pentru demolare din partea Consiliului Naționale pentru monumentele de for public.

”Semnatarii autorizației pentru demolare, cît și funcționarii Ministerului Educației, Cultură și Cercetare, au încălcat legea!- a scris Alexandr Odințov pe rețelele de socializare. Deputatul Vladimir Odnostalco a depus o plîngere la Procuratura Generală a RM, în luna mai a anului curent. Drept rezultat – o scrisoare că materialele au fost trimise către CNA. Pînă în prezent, din partea CNA nu este nici o informație.

În ziua de 24 august am adresat o cerere către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în care am solicitat informații – CE A FĂCUT MINISTERUL pentru a proteja monumentul?

Noi înaintăm cu o cerere semnată de către un deputat, reprezentantul Consiliului Societății Civile Serghei Mișin și de mine.

Cu o asemenea muncă, sau mai bine spus lipsa acesteia, noi vom rămîne fără întregul patrimoniu național al Republicii Moldova!”.

Consilerul municipal a menționat că la momentul de față ”dorind să păstrăm măcar careva monumente, acele din municipiul Chișinău (care sînt în compentența noastră), noi, la indicațiile lui Ion Ceban, elaborăm un proiect de decizie a Consiliului, care va permite înregistrarea statutului de monumente și raza de protejare a acestora, făcînd astfel imposibilă eliberarea a autorizațiilor ilegale. Pe baza acestui proiect vom organiza audieri publice cu implicarea societății civile și a experților”.

Amintim, că Palatul de Cultură a Sindicatelor a fost demolat în luna aprilie a acestui an, în pofida rezistenței civile active. În acest loc se planifică construcția unui magazin a rețelei de supermarketuri germane Kaufland, Partidul Socialiștilor s-a pronunțat categoric împotriva demolării Palatului Sindicatelor. Secretarul executiv al PSRM a numit nimicirea monumentului de arhitectură drept ”un act barbar față de 130 mii de locuitori ai sectorului Rîșcani”.

Sursa: socialistii.md