CONSILIERII PSRM AU SOLICITAT ADMINISTRATIEI CAPITALEI SA SOLUTIONEZE PROBLEMA PRIVIND CANALIZARILE PLUVIALE

Pe 3 iunie, consilierii municipali ai fracțiunii Partidului Socialiștilor au desfășurat tradiționalul briefing cu privire la problemele capitalei. Consilierul municipal al PSRM Vitalie Mucan a vorbit despre incapacitatea serviciilor comunale de a face față consecințelor ploilor abundente din Chișinău. „Toți suferim din cauza aceasta, dar la ședința serviciilor comunale spun că totul este bine”, a afirmat consilierul. El a menționat că principalul obiectiv al serviciilor comunale trebuie să fie evitarea efectelor negative ale ploilor cu care ne confruntăm permanent. Cu atît mai mult că acest lucru este posibil.

Socialistul a declarat că pentru întreținerea și amenajarea drumurilor, pentru anul 2019, au fost alocate 420 mln. lei, „totuși noi vedem calitatea proastă a reparației și construcției drumurilor și termenul de executare depășit”. De asemenea, acesta a sesizat că nu sînt curățate canalizările pluviale, iar pe unele străzi acestea lipsesc sau au fost acoperite cu un strat de asfalt.

Fracțiunea PSRM a solicitat autorităților municipale ca, în regim de urgență, să pregătească propuneri privind soluționarea problemelor enumerate pentru următoarea ședință a Consiliului Municipal Chișinău:

1. Propuneri cu privire la construcția și amenajarea canalizării pluviale și curățirea ei în locurile necesare.

2. Curățarea rîului Bîc.

Consilierul municipal Alexandr Odințov a spus că reprezentanții întreprinderilor municipale, în special Exdrupo și Parcul de troleibuze, ale căror fondatori este Consiliul Municipal, ignoră ședințele comisiilor CMC.

În același timp, după ședința la care au participat reprezentanții Parcului de troleibuze și Autosalubritate, consilierii PSRM au înaintat cîteva inițiative. În special este vorba despre proiectul de reciclare a anvelopelor vechi la baza Autosalubritate și producerea pardoselelor speciale pentru terenurile de sport și stadioane, precum și prelucrarea materialelor plastice și producerea unor obiecte arhitecturale mici pentru oraș, cum ar fi băncile.

De asemenea, se propune organizarea transportului locuitorilor din suburbii și de pe străzile mici, care nu au acces la mijloacele de transport public, la principalele rute de autobuze, troleibuze şi la microbuze. Aceasta, apropo, este prevăzută de Strategia de Dezvoltare a Transportului Public, elaborată în 2014.

Alexandr Odințov a făcut un apel și către administrația orașului solicitînd soluționarea, în mod de urgență, a problemei privind construcția benzinăriilor chiar lîngă parcul “Alunel”. Potrivit lui, în această situație scandaloasă, administrația este inactivă.

Consilierul municipal Nichita Țurcan a declarat că vinerea trecută a fost publicat anunțul despre licitația pentru introducerea sistemului electronic de plată în autobuze și troleibuze. Acest proiect a fost promovat datorită persistenței consilierilor socialiști.