CONSIDERAT "UN RATAT" DE SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÎNT, UN ROMÂN A AJUNS CERCETĂTOR DE ELITĂ ÎN SUA

După ce în România s-a chinuit cîţiva ani să treacă examenul de capacitate, acum este Research Assistant peste Ocean

Corijentul premiant! Picat la capacitate în România, acum este cercetător de elită în patria somităţilor în toate domeniile ştiinţei, din lume, USA… „Decît codaş la oraş, mai bine în satul meu fruntaş”, se spune într-o cunoscută zicală românească. Ei bine, pentru Iulian Gherghel, proverbul a funcţionat invers. În ţară, mulţi nu-i dădeau nici o şansă! Cu ani în urmă, el şi cu încă un coleg de clasă erau singurii care rataseră testarea la capacitate şi părea puţin complexat.

 A găsit pasiunea vieţii, a absolvit facultatea de Biologie la Iaşi, iar acum este Research Assistant, Department of Zoology, Oklahoma State University Stillwater, în Oklahoma, Statele Unite. Povestea ascensiunii tînărului elev cu probleme la şcoală am aflat-o de la Costin Bran, un economist moldovean.

A început cercetarea în domeniul în care a ajuns acum la vîrf în SUA încă de pe vremea cînd pica examenul de capacitate în România

„Este uimitor cum evoluează unii tineri! În urmă cu zece ani, l-am cunoscut pe tînărul (pe atunci de 14 ani) la Piatra Neamţ. Nu luase capacitatea, se număra printre cei 2-3 colegi din clasă care picase testarea şi părea deznădăjduit. Băiatul se pricepea la site-uri şi era pasionat de şerpi.

La vremea aceea, părea un tip un pic mai "altfel" decît restul… După unul, doi ani de stat pe tuşă, Iulian a luat capacitatea şi a făcut şi liceul, pe care l-a terminat în 2008. Apoi a făcut şi facultatea de Biologie la Iaşi. Acum e ditamai cercetătorul în domeniul herpetologiei. A început să facă cercetare adevărată încă din primii ani de liceu, iar acum Google Scholar îl citează de 176 de ori. Din toamna lui 2012, acest băiat, considerat "un ratat" de sistemul românesc de învăţămînt, este Research Assistant, Department of Zoology la Oklahoma State University Stillwater, Oklahoma, United States. Totul din pură pasiune!”, povesteşte Costin Bran. 

Studiază influenţa încălzirii globale asupra speciilor de reptile şi nu numai asupra lor…

Aşadar, găsindu-şi menirea, Iulian Gherghel a ajuns “fruntaş” în patria elitelor ştiinţifice. Peste Ocean, la Departamentul de Zoologie al Universităţii din Oklahoma, Iulian studiază ecologia evolutivă, herpetologia, ecologia peisajului, modelele ecologice de nişă, precum şi metodele de conservare biologică. Printre interesele sale specifice se numără şi acelea privitoare la menţinerea diversităţii fenotipice şi înţelegerea rolului factorului climă în evoluția şi diversificarea speciilor.

“Dintr-alt punct de vedere, sunt interesat de impactul schimbărilor (inclusiv climaterice) asupra comunităților de amfibieni, evoluţia ecosistemelor în zonele protejate în contextul schimbărilor globale, cu un accent deosebit pe efectele încălzirii globale. De asemenea despre impactul agriculturii tradiționale asupra speciilor de reptile şi multe altele…”, arată Iulian Gherghel pe pagina sa ştiinţifică. Din păcate, ocupat cu studiile sale, Iulian nu a apucat încă să ne ofere în plus un răspuns detaliat la întrebările suplimentare pe care i le-am adresat.  Pe acestea le veţi putea cunoaşte într-un viitor articol.

Cristinel C. Popa

Sursa: Jurnalul.ro