CONFRUNTĂRILE DE LA KIEV SE INTENSIFICĂ

Doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare la Kiev, anunţă parchetul ucrainean

Doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare, în centrul Kievului, unde se desfăşurau confruntări violente între poliţie şi manifestanţi, a anunţat miercuri Parchetul General ucrainean, într-un comunicat. Forţele de ordine au lansat miercuri, către ora 6.00 GMT (8.00, ora locală), o ofensivă asupra manifestanţilor retraşi în spatele baricadelor de pe strada Gruşevski, în centrul oraşului.

Imediat după lansarea asaltului şi distrugerea parţială a baricadelor, poliţia părea să se retragă. Imagini transmise de televiziunea ucraineană surprindeau poliţia procedînd la arestări. Anunţul morţii unui manifestant a apărut mai întîi pe reţele de socializare, după care a fost făcut şi de către opoziţie şi confirmat de către autorităţi. "Bărbatul a murit în această (miercuri) dimineaţa, probabil ucis de un lunetist", a declarat o sursă din cadrul opoziţiei pentru AFP. Ministerul de Interne a confirmat moartea unui bărbat în centrul Kievului, fără să precizeze natura răniolor, potrivit Interfax. "Există un cadavru. este adevărat (...). Dar încă nu am stabilit cauzele rănilor", a declarat serviciul de presă al ministerului pentru agenţia Interfax.

Parchetul însă, anunţă decesul a doi bărbaţi, ucişi prin împuşcare, unul dintre ei fiind atins la nivelul capului şi pieptului.

Serviciul medical improvizat al opoziţiei a afirmat că alt manifestant a decedat marţi, după ce a căzut, duminică, de la peste zece metri înălţime, de pe o clădire, la intrarea stadionului Dinamo. Potrivit opoziţiei, tînărul a murit în timp ce forţele de ordine luau cu asalt clădirea de pe care manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi proiectile asupra poliţiştilor. Acest eveniment nu a fost confirmat, însă, de către Ministerul de Interne.

Începînd de duminică, situaţia este foarte tensionată la Kiev, unde au loc confruntări sporadice în care sînt folosite cocteiluri Molotov, gloanţe de cauciuc şi grenade asurzitoare.

Asaltul de miercuri dimineaţa a avut loc după ce premierul Mikola Azarov a ameninţat marţi seara cu recurgerea la forţă împotriva "provocatorilor". Sfidînd aceste ameninţări, manifestanţi au aruncat, în noapte de marţi spre miercuri, cu cocteiluri Molotov şi pietre în direcţia cordoanelor formate de către poliţie, care a ripostat cu gaze lacrimogene, a constat un jurnalist AFP.

Mişcarea de contestare a mobilizat sute de mii de persoane, în decembrie, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a optat să nu semneze un acord de asociere cu UE, reorientîndu-se către Rusia. Adoptarea, săptămîna trecută, a unor legi considerate represive, care au intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri, a relansat mobilizarea.

Aproximativ 200.000 de persoane au participat duminică la o manifestaţie care a degenerat în confruntări de o violenţă fără precedent între forţele de ordine şi manifestanţi. Cel puţin 20 de persoane au fost rănite de atunci, potrivit Ministerului de Interne. Surse medicale au afirmat că cel puţin unei persoane i-a fost amputată o mînă şi că mai multe alte persoane au prezentat tulburări de vedere. Cel puţin 35 de jurnalişti au fost răniţi, a precizat marţi un ONG pentru apărarea presei.

Ianukovici îi îndeamnă pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor "extremişti"

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat miercuri pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor "extremişti" şi să continue înfruntările violente din centrul Kievului, care s-au soldat cu doi morţi. "Regret profund moartea unor persoane în conflictul provocat de extremişti. Îndemn oamenii să nu dea curs apelurilor extremiştilor politici", a declarat Ianukovici, citat într-un comunicat difuzat de preşedinţie.

Poliţia ucraineană a lansat un nou asalt împotriva manifestanţilor regrupaţi pe strada Gruşevski, în centrul Kievului, reuşind să disperseze manifestanţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi grenadelor asurzitoare. Un cordon de scutieri a avansa în direcţia manifestanţilor, care ripostau aruncînd cu pietre şi coctailuri Molotov.

Membri din cadrul forţelor antirevoltă ucrainene au format cordoane, în spatele scuturilor, iar manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre în ei, pe strada care conduce spre Parlament, a constat un corespondent AFP. Manifestanţii se adăposteau, la rîndul lor, în spatele unor vehicule de poliţie incendiate zilele trecute.

UE avertizează Ucraina: „Posibile acţiuni”, după ultimele violenţe de la Kiev

Uniunea Europeană s-a declarat „şocată” de ultimele violenţe din Ucraina, avertizînd Kievul în legătură cu 'posibile acţiuni' şi 'consecinţe pentru relaţiile' cu această ţară. „Deplîngem în termenii cei mai fermi utilizarea forţei şi violenţele”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, citat de AFP. UE „va studia posibile acţiuni şi consecinţe pentru relaţiile noastre cu această ţară”, a adăugat oficialul european. Anterior, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, „a condamnat ferm violenţa escaladată” la Kiev şi a cerut „încetarea imediată a actelor de violenţă”.

NATO condamnă violenţele de la Kiev

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat ferm miercuri folosirea violenţei în capitala Ucrainei, Kiev, informează Xinhua şi EFE. „Sînt extrem de preocupat de evoluţiile dramatice din Ucraina şi de informaţiile privind mai multe decese la Kiev”, a declarat Rasmussen într-un comunicat de presă. „Violenţa nu poate fi niciodată răspunsul la o criză politică”, a adăugat liderul NATO. El a adăugat că este extrem de important ca toate părţile să se angajeze într-un dialog real, să dea dovadă de reţinere şi să evite în continuare orice escaladare a violenţelor.

Sursa: Mediafax, Agerpres