CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ „MACRO 2013”

„Noi locuri de muncă, prin crearea unui mediu de afaceri mult mai liber”

Declaraţia a fost făcută, pe 18 iunie, de Prim-ministrul Iurie Leancă la încheierea lucrărilor Conferinţei internaţionale „MACRO 2013: o privire globală asupra economiei Moldovei”, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

La evenimentul desfăşurat sub auspiciul Fundaţiei Friedrich Ebert şi al Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP au luat parte ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, reprezentanţi locali şi străini ai sectorului privat, membri ai mediului academic, economişti şi experţi din Germania, Marea Britanie, România şi Italia.

Premierul le-a mulţumit organizatorilor pentru desfăşurarea acestei întruniri de înalt nivel, precizînd că la conferinţă au fost puse în discuţii aspecte importante pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova. În acelaşi timp, Prim-ministrul a salutat dezvoltarea acestui format de discuţii în evenimente economice anuale de nivel internaţional, după exemplele Forumurilor Economice de la Krynica şi Sankt Petersburg. ”Sînt convins că discuţiile de astăzi nu au fost unele teoretice, ci de substanţă şi care ar putea să schimbe lucrurile înspre bine în Republica Moldova”, a spus Iurie Leancă. Şeful Executivului a apreciat pozitiv elaborarea la finalul conferinţei a unei Hărţi de Parcurs pentru acţiuni viitoare, în care au fost incluse şi unele acţiuni-cheie recomandate Guvernului Republicii Moldova, pentru a spori atractivitatea ţării pentru investiţii. Este vorba, în special, de sporirea competitivităţii producătorilor autohtoni, facilitarea comerţului, asigurarea unei funcţionări eficiente a serviciului vamal, ajustarea infrastructurii şi altele. Premierul a menţionat că recomandările înaintate completează perfect priorităţile stabilite în Programul de Guvernare şi a subliniat că în cadrul Guvernului urmează să fie lansat, cu susţinerea BERD, un nou instrument, care se va numi Consiliul Economic pe lîngă Primul-ministru şi care va transpune în practică aceste recomandări. Totodată, Prim-ministrul a subliniat că la Guvern vor fi organizate şedinţe tematice, iar la prima şedinţă de acest tip vor fi abordate posibilităţile de îmbunătăţire a mediului de afaceri din Republica Moldova. ”Nu pot fi miracole într-o perioadă foarte scurtă de timp, dar totodată sîntem optimişti. Prin crearea unui mediu de afaceri mult mai liber, cu constrîngeri mai puţine, cu presiunea mai mică din partea instituţiilor statului, cu diminuarea barierelor care există în calea investitorilor, va fi posibilă crearea de noi locuri de muncă, o prioritate a Guvernului”, a subliniat Iurie Leancă.

Iurie Leancă a menţionat că Guvernul este deschis pentru dialog cu comunitatea din mediul de afaceri şi i-a invitat pe ultimii să participe activ pentru a valorifica mai bine oportunităţile şi potenţialul economic al ţării.