CONFERINŢĂ INTERNAŢIONALĂ AXATĂ PE DEZVOLTAREA REGIUNII NORD

În perioada 21- 22 mai, la Bălţi, a avut loc o conferinţă internaţională consacrată Regiunii de Dezvoltare Nord. Evenimentul a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi marchează începutul procesului de elaborare a Strategiei de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord pînă în anul 2020, a informat Serviciul de presă al MDRC.

În debutul conferinţei, Marcel Răducan, ministru în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a subliniat importanţa noii abordări în planificarea strategică regională, precizînd că planificarea de jos în sus, cea care vine de la societate spre autorităţile publice locale şi spre interesele regiunii, va asigura parteneriate de succes. Totodată, Marcel Răducan a menţionat că parteneriatul strategic dintre R. Moldova şi ţările UE - România, Letonia, Germania reprezintă dezvoltarea naturală a relaţiilor de bună vecinătate şi de cooperare între state.

La rîndul său, Kaido Sirel, şeful Secţiei operaţiuni a Delegaţiei UE, a comunicat în mesajul de salut că există mai multe posibilităţi din partea Uniunii Europene de susţinere a investiţiilor în R. Moldova şi că în perioada 2014-2020 urmează să fie susţinute mai multe proiecte în domeniul administraţiei, aplicării legii şi îmbunătăţirii dezvoltării rurale.

În mesajul său, adresat participanţilor la conferinţă, Marius Lazurcă, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în R. Moldova, a vorbit despre eficienţa parteneriatului dintre Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest din România şi ADR Nord din ţara noastră, menţionînd că parteneriatul este de bun augur şi că va genera proiecte de succes în domeniul dezvoltării regionale.

Conferinţa internaţională, ce s-a desfăşura pe parcursul a două zile, a reunite circa 150 de participanţi: actori regionali, naţionali şi internaţionali, reprezentanţi ai mediului academic din R. Moldova şi antreprenori. Aceştia au discutat despre oportunităţile de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord pînă în anul 2020 şi au propus soluţii pentru susţinerea mediului de afaceri şi dezvoltarea capitalului uman din regiune, implementarea inovaţiilor tehnologice şi identificarea oportunităţilor de atragere a investiţiilor şi de creare a parteneriatelor publice-private.

Printre partenerii externi, participanţi la eveniment, au fost: Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (România), reprezentanţii Proiectului Uniunii Europene „Asistenţă Tehnică pentru Programul de Susţinere Bugetară Sectorială - Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)", Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Ambasadele României, Germaniei, Poloniei, Cehiei, Letoniei, Suediei, SUA etc.