CONDUCEREA CNPF TREBUIE SĂ ASIGURE FUNCŢIONAREA AUTONOMĂ, EFICIENTĂ, TRANSPARENTĂ ŞI IMPARŢIALĂ A INSTITUŢIEI

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a efectuat, pe 18 iulie, o vizită la Comisia Naţională a Pieţei Financiare, a informat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

Agenda discuţiilor cu conducerea şi cu colectivul instituţiei a vizat subiecte referitoare la consolidarea capacităţilor CNPF şi ajustarea legislaţiei pentru a asigura stabilitatea şi eficienţa sectorului financiar nebancar.

După ce a prezentat noii membri ai Consiliului de administraţie al CNPF, desemnaţi de Parlament în şedinţa din 12 iulie anul curent, Igor Corman a solicitat noii conduceri să asigure funcţionarea autonomă, eficientă, transparentă şi imparţială a instituţiei, să contribuie la prevenirea riscurilor pe piaţa financiară nebancară şi să protejeze drepturile cetăţenilor, dar şi ale investitorilor. Interlocutorii au mai discutat şi despre mecanismul de formare a preţului la asigurarea internaţională de răspundere civilă auto Cartea Verde, poliţele de asigurări şi educaţia financiară a publicului privind necesitatea şi avantajele asigurărilor etc.

Igor Corman a asigurat angajaţii CNPF de sprijinul Parlamentului şi i-a îndemnat la o colaborare şi comunicare eficientă cu comisiile parlamentare de profil în vederea ajustării legislaţiei la standardele europene. Consiliul de administraţie a CNPF va prezenta în Parlament, după revenirea deputaţilor din vacanţă, propunerile de modificare a legislaţiei în domeniu. ”Comisia trebuie să fie bine informată, să vină cu propuneri legislative astfel încît să excludem fenomenele negative care afectează piaţa financiară şi, în primul rînd, interesele cetăţenilor”, a precizat Igor Corman.

Preşedintele Consiliului de administraţie al CNPF, Artur Gherman, a punctat priorităţile instituţiei pentru următorul semestru al anului curent, făcînd o trecere în revistă a principalelor activităţi în contextul promovării reformelor pe piaţa financiară nebancară. Artur Gherman a menţionat că CNPF va elabora şi promova un şir de proiecte de acte legislative şi normative, asigurînd, pe de o parte, armonizarea cadrului legislativ existent la acquis-ul comunitar, iar, pe de altă parte, preluarea celor mai bune practici de reglementare şi supraveghere aplicate la nivel european şi internaţional. ”CNPF va genera în curînd o serie de idei noi. Trebuie să asigurăm o transparenţă, o echitate şi o justeţe pe această piaţă financiară non-bancară”, a subliniat Artur Gherman, referindu-se atît la pîrghiile legislative deţinute de CNPF, cît şi la cooperarea dintre autorităţi pentru a exclude tendinţele negative din domeniu.