CONDUCEREA BNM VA FI AUDIATA IN PARLAMENT

Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) va fi chemată, săptămîna aceasta, în Parlament pentru a prezenta darea de seamă cu privire la activitatea băncii pe parcursul anului trecut.

Miercuri, 17 iulie, în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe urmează să fie prezentat Raportul anual al BNM pentru anul 2018. De asemenea, membrii comisiei vor audia și Raportul Consiliului de supraveghere al BNM privind activitatea de supraveghere desfășurată în 2018.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, susține că, datorită reformelor în sectorul bancar, băncile licențiate din Republica Moldova au devenit solide și stabile, gata să susțină proiectele economice.

„În sistemul bancar continuă transparentizarea acționariatului, îmbunătățirea cadrului autohton de reglementare și de supraveghere bancară. Alinierea legislației bancare a Republicii Moldova la standardele internaționale contribuie la creșterea încrederii și atractivității sectorului bancar autohton pentru potențiali investitori”, a declarat șeful Băncii Centrale.

În prezent, 93 la sută din activele băncilor sînt gestionate de grupuri internaționale cu o reputație foarte bună.

„Sectorul bancar dispune de un nivel înalt de lichiditate, pe care economia ar trebui să îl absoarbă pe termen mediu. În acest sens, este necesar să existe inițiative economice, proiecte de valoare pe care băncile ar putea să le finanțeze, ceea ce va asigura o creștere economică, iar în consecință o bunăstare a populației”, a subliniat Armașu.

În primele trei luni, băncile licențiate au acordat credite noi în volum superior celui din trimestrul I al anului trecut, cu 32,4 la sută. Anul trecut, portofoliul de credite pe sectorul bancar s-a majorat cu 5,9 la sută, pînă la 35,5 miliarde de lei, comparativ cu sfîrșitul anului precedent.

Guvernatorul BNM a reiterat că, în prezent, sectorul bancar din Republica Moldova este unul sănătos și capabil să finanțeze economia țării.

Sursa: sputnik.md