CONDITIILE BLOCULUI ACUM: ANDREI NASTASE – PRESEDINTELE PARLAMENTULUI, IAR MAIA SANDU – PREMIERUL R. MOLDOVA

Blocul Politic ACUM vrea să participe la guvernare doar dacă vor fi respectate trei condiții: Andrei Năstase să fie numit președintele Parlamentului, Maia Sandu – premier, iar majoritatea șefilor instituțiilor parlamentare, guvernamentale și de drept să fie demiși din funcție.

Liderii Blocul Politic ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că sînt gata să-și asume guvernarea țării dacă vor fi îndeplinite trei condiții și anume: Andrei Năstase să fie numit în funcția de președinte al Parlamentului, Maia Sandu – în funcția de premier al țării și în Parlament să fie votate anumite demisii.

”Putem forma un guvern și știm ce trebuie de făcut pentru a scoate Moldova din captivitate și a face viața cetățenilor mai bună”, a declarat Năstase.

Acest anunț a fost făcut cu cîteva ore înainte de discuțiile l-a care membrii Blocului au fost invitați de președinte țării și la care urmează să fie identificate soluții pentru formarea unei majorități parlamentare.

La această conferință de presă, Maia Sandu a evitat să spună dacă Blocul ACUM va da curs invitației șefului statului.

Igor Dodon a lansat, în ajun, invitația la dialog liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Astfel, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a fost invitată pentru ora 14:00, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc – la ora 15:00 și liderii Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16:00.

Președintele țării a mai spus că după aceste discuții, va anunța opinia publică despre deciziile pe care le va lua.

”Totul depinde de mesajele pe care le vor transmite liderii acestor partide”, a spus Dodon.

Săptămîna trecută, Igor Dodon a susținut un prim discurs în Parlament de cînd deține funcția de președinte al țării. Dodon a declarat că în calitate de președinte, va accepta orice majoritate, orice Guvern care va fi creat prin negocieri între partidele politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor.

”Nu voi aproba numai o majoritate și un guvern alcătuit artificial și nelegitim, din transfugi. Decît o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetățenii, la alegeri anticipate”, a declarat președintele țării.

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sînt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Sursa: sputnik.md