Condamnat la „moarte demna” de medicii britanici, micul Alfie poate muri si pentru CEDO

Anunțul Curţii i-a revoltat pe părinți: „Am fost înfrînți de sistem”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a examinat apelul formulat de Tom și Kate, tinerii părinți ai micului Alfie, de 22 de luni, care suferă de o boală neurologică rară și pentru care sistemul medical din Regatul Unit a decis: trebuie să moară „cu demnitate”. Bătălia disperată dusă de părinții micului Alfie Evans pare să se fi încheiat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nici măcar nu a vurt să examineze apelul disperat al lui Tom și Kate, care, într-o ultimă încercare, au sperat ca băiețelul lor - care suferă de o boală necunoscută, căreia specialiștii nu i-au putut găsi cauza și tratamentul, dar pentru care magistrații britanici au fost de acord că a-l menține pe micuț în viață ar fi „nedrept și inuman” - să fie lăsat în viață.

Dărîmați de vestea primită de la Strasbourg, părinții au postat un mesaj pe pagina oficială de sprijin pentru micul Alfie Evans. „Familia a fost înfrîntă, în mod rușinos, de sistem”, a scris tatăl băiatului, care acum cere spitalului din Liverpool ca măcar să-i permită lui Alfie „ să moară acasă”. Părinții lansează un ultim apel disperat către Regina Marii Britanii, Papa Francisc și chiar către cancelarul Germaniei. În cazul în care părinții și spitalul nu ajung la o înțelegere cu privire legată de aducerea lui Alfie acasă, ar putea urma o altă bătălie în instanță, pentru a se decide unde și cum trebuie să moară băiețelul de 22 de luni, scrie Daily Mail.

Un purtător de cuvînt al spitalului „Alder Hey” a declarat că decizia CEDO a pus capăt procesului juridic și că va colabora cu familia pentru a oferi micuțului „îngrijire paliativă”. „Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat inadmisibilă cererea familiei lui Alfie, constatînd că nu a apărut nici o violare a drepturilor și libertăților stabilite în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Aceste semnale pun capăt unui proces juridic foarte dificil și prelungit. Înțelegem că această decizie afectează familia lui Alfie. Prioritatea noastră este acum să colaborăm cu ei pentru a conveni cel mai potrivit plan de îngrijiri paliative”, a explicat oficialul spitalului.

Luna trecută,  cea mai înaltă instanță din Marea Britanie a decis că medicii au dreptul să întrerupă, împotriva voinței părinților, tratamentul pe care-l administrează lui Alfie Evans, aflat în comă din Decembrie 2016.

În 2017, povestea micuțului Charlie Gard, care suferea de depletie mitocondrială, o maladie genetică rară, condamnat, de asemenea, de justiția britanică „la o moarte demnă”, a emoționat oameni din toate colțurile lumii, care s-au mobilizat pentru salvarea lui. Printre cei care și-au exprimat atunci compasiunea și sprijinul pentru micul Charlie s-a aflat și  Președintele american Donald Trump care s-a oferit să ajute familia și să-l aducă pe copil în SUA.