CONCURSUL DE ESEURI “PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ”

Menţiune – Natalia CIBOTARU

Uniunea Europeana – un pas enorm pentru Republica Moldova! Sîntem o ţară mica, însă avem obiective mari. Cu puţin timp în urmă, Moldova a semnat Tratatul de Asociere cu Uniunea Europeană. La prima vedere, acest eveniment reprezintă un motiv de fericire la nivel naţional, însă, analizînd situaţia din interior, observăm că o parte din societate optează pentru integrarea în Uniunea Vamală. Aceştia consideră că anularea embargoului din partea Rusiei, ieftinirea gazului şi creşterea schimburilor comerciale cu membrii Uniunii Vamale sînt cele mai avantajoase oportunităţi pentru ţara noastră.

De ce oamenii încă mai sînt sceptici în privinţa integrării europene? De ce opiniile populaţiei sînt împărţite? Care sînt temerile oamenilor? Informarea insuficientă şi nesiguranţa zilei de mîine sînt principalele motive care aduc divergenţe în societate. Asocierea sau integrarea în UE reprezintă un proces care implică atît beneficii, cît şi responsabilităţi. Populaţia are nevoie de o informaţie cît mai amplă despre UE, despre modul de funcţionare, despre oportunităţi, obligaţii, drepturi şi responsabilităţi. Pentru început, integrarea în UE presupune un proces complex de reforme, care ar trebui să fie înţelese de populaţie, pentru ca acesta să fie susţinut şi realizat în totalitate.

Tinerii sînt aceia care în mare parte vor beneficia de ofertele europene, avînd un loc de muncă stabil aici, la ei acasă. Prin intermediul tinerilor se vor intensifica fluxurile de investiţii directe. Un avantaj enorm pentru Moldova este anularea taxelor vamale, care pentru moment reprezintă obstacolul principal în calea producătorilor autohtoni, ce vor să-şi exporte produsele pe piaţa Uniunii Europene. Mărirea salariilor, a burselor, a pensiilor, ieftinirea mărfurilor de consum, liberalizarea mediilor de afaceri etc. sînt cîteva din beneficiile integrării.

Europa este o perspectivă ideală pentru dezvoltarea Republicii Moldova, atît pe plan economic, cît şi pe plan cultural, deci PARIAŢI PE UNIUNEA EUROPEANĂ, pentru că vrem şi putem să devenim o ţară bogată, pentru că vrem şi putem să fim un exemplu care, ulterior, să fie urmat şi de alte ţari!