CONCURENŢA LIBERĂ ŞI CORECTĂ REPREZINTĂ O COMPONENTĂ ESENŢIALĂ A UNEI ECONOMII DE PIAŢĂ VIABILĂ

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a efectuat, pe 24 iunie, o vizită de documentare la Consiliul Concurenţei. Este a doua vizită dintr-un şir de vizite pe care Preşedintele Parlamentului le va efectua în următoarea perioadă la autorităţile publice aflate sub control parlamentar, a informat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

În cadrul discuţiilor purtate cu membrii Consiliului Concurenţei, Igor Corman a fost informat despre acţiunile de reformare a instituţiei şi rezultatele înregistrate în vederea consolidării capacităţilor instituţionale de protecţie a concurenţei, respectiv, de sporire a încrederii agenţilor economici în instituţia vizată.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, s-a referit la realizările instituţiei pe care o conduce şi la modul de implementare a planului strategic de acţiuni întreprinse începînd cu anul 2012, după ce Parlamentul a adoptat noua Lege a concurenţei şi Legea cu privire la ajutorul de stat.

Potrivit speakerului Igor Corman, Consiliului Concurenţei îi revine rolul principal în protejarea concurenţei pe piaţa moldovenească, asigurarea unui mediu de afaceri de încredere, cu respectarea intereselor consumatorilor. Igor Corman s-a referit la necesitatea implementării corecte a politicilor anticoncurenţiale şi privind ajutoarele de stat, în special, în ceea ce ţine de asigurarea ordinii şi transparenţei. Totodată, urmează a fi implementate angajamentele asumate în cadrul negocierilor asupra Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, astfel încît acordarea ajutorului de stat să nu fie un proces anacronic şi să fie creat un registru al ajutorului de stat.

Igor Corman a precizat că procesul de reformare a Consiliului Concurenţei este în plină desfăşurare, obiectivul final al acestuia fiind finalizarea reformelor prin care se vor asigura competenţe şi instrumente noi pentru a garanta jocul liber al concurenţei. Aceste instrumente noi vor permite angajaţilor Consiliului Concurenţei nu doar să lupte, atunci cînd Legea o cere, cu fenomenele care influenţează negativ economia naţională, ci şi să întreprindă măsuri de prevenire a practicilor anticoncurenţiale.

”Concurenţa liberă şi corectă reprezintă o componentă esenţială a unei economii de piaţă viabilă. Vom face tot posibilul, în cadrul noii coaliţii de guvernare, să lichidăm restanţele, asigurîndu-vă de tot sprijinul necesar pentru a duce la bun sfîrşit reformele iniţiate”, a menţionat Preşedintele Parlamentului, solicitînd angajaţilor din cadrul Consiliului Concurenţei aplicarea corectă şi eficientă a legislaţiei.

Preşedintele Parlamentului a adresat un apel către angajaţii Consiliului Concurenţei, îndemnîndu-i să asigure elaborarea şi adoptarea în timp util a tuturor regulamentelor şi a altor acte normative necesare pentru implementarea legilor. ”Sînt încrezător că implementarea legislaţiei adoptate, însuşirea acquis-ului comunitar va permite Consiliului Concurenţei să devină o autoritate cu adevărat independentă şi autonomă, mult mai funcţională şi eficientă, ceea ce va avea un impact direct asupra economiei, va duce la sporirea concurenţei, respectiv, la creşterea calităţii şi extinderea sortimentului, la scăderea preţurilor la produse şi servicii şi, în ultimă instanţă, la ridicarea bunăstării cetăţenilor noştri”, a subliniat Preşedintele Parlamentului.