Comunitatea LGBT din Franta pusă pe jar dupa ce Papa Francisc a recomandat sa se recurga la psihiatrie in cazul copiilor homosexuali

Papa Francisc - care a recomandat să se recurgă la psihiatrie în cazul copiilor homosexuali - a şocat comunitatea LGBT din Franţa, care denunţă un ”semnal foarte prost” transmis tinerilor şi un ”discurs dublu” al Suveranului Pontif, relatează AFP. ”Aceste declaraţii sunt un semnal foarte prost transmis tinerilor”, şi-a exprimat îngrijorarea Joël Deumier, preşedintele SOS Homophobie. "Religia şi medicina, mai ales psihiatria, sunt cei doi mari inamici istorici” ai drepturilor persoanelor homosexuale, aminteşte el.

După ce s-a întors din Irlanda, în urma unei vizite dominate de scandalul abuzurilor pedofile ale clerului, Papa Francisc a provocat indignare spunînd despre orientarea sexuală că, ”atunci cînd asta se manifestă încă din copilărie, psihiatria are multe lucruri de făcut, pentru a vedea cum sunt lucrurile”. Această declaraţie a fost corectată Luni de Vatican, care a retras din transcrierea oficială trimiterea la ”psihiatrie”, afirmînd că Suvernaul Pontif nu vrea să asimileze homosexualitatea ”unei boli psihiatrice”.

Declaraţiile iniţiale ale Suveranului Pontif au provocat indignarea comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT). ”Homosexualitatea nu este o boală, homofobia este”, a subliniat Clémence Zamora-Cruz, o purtătoare de cuvînt a Inter-LGBT, care aminteşte foste practici medicale de ”vindecare” a homosexualităţii precum ”lobotomiile sau electroşocurile”. Aceste metode nu mai sunt în uz, însă ”terapii de conversie” sunt propuse în continuare, mai ales în Statele Unite, unde ele sunt adesea furnizate de către grupuri creştine conservatoare.

Teorii ”pseudo-ştiinţifice şi periculoase”, denunţă ea. Franţa a retras homosexualitatea de pe lista bolilor mentale în 1981, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut acest lucru abia în 1990.

”Strategia diversiunii”

Declaraţiile Papei Francisc, care şi-a construit o imagine progresistă în presă, pot să ridice semene de întrebare, în contextul în care el a dat, în mai multe rînduri de la începutul pontificatului său, semne de deschidere faţă de homosexuali. ”Dacă o persoană este gay şi-l caută pe Domnul cu bunăvoinţă, cine sunt eu să o judec?”, declara el în 2013, o declaraţie considerată fără precedent în istoria catolicismului. ”Vedem dublul discurs insidios al unei instituţii care are ca scop să persecute homosexualii”, a denunţat la Europe1 Romain Burrel, directorul redacţiei revistei gay Têtu.

Papa Francisc ”se răzgîndeşte”, este împărţit între ”strategia sa pastorală a primirii, dialogului şi bunăvoinţei” şi ”o strategie doctrinară în care rămîne ataşat principiului potrivit căruia homosexualitatea este un act dezordonat”, analizează sociologul Philippe Portier. Este vorba despre o reflecţie ”foarte complexă”, care generează ”neînţelegere”, observă cercetătorul, în contextul în care catolicii practicanţi sunt ”mult mai toleranţi faţă de homosexualitate decît instituţia”, dă asigurări Joël Deumier de la SOS Homophobie.

În opinia celor mai mulţi activişti LGBT intervievaţi de AFP, aceste declaraţii sunt un contra-incendiu aprins de Biserică cu scopul de a deturna atenţia de la noi scandaluri de pedofilie care o afectează. ”Mi-ar plăcea ca Papa Francisc să nu-i folosească pe homosexuali pentru ca să se înceteze să se vorbească despre preoţi pedofili”, a comentat Catherine Michaud, preşedinta GayLib, o mişcare LGBT de centru-dreapta.

Joël Deumier denunţă şi el ”o strategie de diversiune”, iar Association des familles homoparentale frizează ironia, apreciind că preoţii găsiţi vinovaţi de fapte de pedofilie ”ar trebui să fie primii care să beneficieze de îngrijiri psihiatrice”. În opinia lui Clémence Zamora-Cruz, ”cuvintele şochează pentru  că ele ţintesc copiii”, iar ”riscul de sinucidere este mai ridicat decît media în rîndul tinerilor LGBT”.

Potrivit unor studii, persoanele homosexuale prezintă un risc de două pînă la şapte ori mai mare de a comite o tentativă de sinucidere decît heterosexualii. Conferinţa Episcopilor din Franţa a salutat nuanţa de Luni a Vaticanului, care ”spune că nu trebuie să se confunde psihiatria şi psihologia”. Potrivit adjunctului secretarului său general, Vincent Neymon, mai mult decît declaraţii polemice, ceea ce este ”important” este că Papa repetă constant faptul că ”persoanele homosexuale au locul lor în comunităţi”.