COMPANIA SUDZUCKER MOLDOVA A REUSIT SA-SI REVENDICE APROAPE 10 MLN LEI DE LA ORHEI-VIT

O dispută juridică desfăşurată pe parcursul a cinci ani de procese

Aproximativ 9 mln lei reprezintă suma datoriilor, iar restul sînt sancţiuni şi cheltuieli de judecată. În 2009 compania Südzucker Moldova a apelat la instanţa de judecată pentru prima oară, cînd Orhei-Vit a încălcat flagrant termenii contractuali de plată. Conflictul dintre părţi a fost soluţionat atunci pe cale amiabilă şi prevedea plata integrală a datoriei şi a cheltuielilor de judecată, iar cuantumul amenzilor a fost redus cu 50%.

Cu toate acestea, companiile au restabilit ulterior relaţiile de afaceri. Dar peste doi ani, compania Südzucker Moldova a fost din nou nevoită să meargă în instanţă, cu alte două cereri de recuperare a creanţelor şi să înceteze colaborarea cu Orhei-Vit. Trebuie remarcat faptul că pîrîtul a fost obligat să ramburseze datoria şi să achite cheltuielile de judecată abia după sechestrarea conturilor bancare ale acestuia.

În perioada 2009-2014, au avut loc peste 60 de întruniri în instanţele de judecată de toate nivelurile. Finalizarea acestora a avut loc pe data de 29 octombrie 2014, cînd Curtea Supremă de Justiţie a RM a confirmat corectitudinea solicitărilor înaintate de Südzucker Moldova, iar la sfîrşitul anului 2014 toate datoriile au fost recuperate.     

”Pe durata acestor ani, conducerea companiei a fost învinuită în repetate rînduri de ”principialitate exagerată”, comentează speakerul Comitetului de Conducere al Südzucker Moldova, Alexander Koss. La început, am încercat să ajungem la un compromis, dar s-a dovedit că, în conformitate cu regulile de joc ale ”businessului moldovenesc”, compromisul este interpretat de către oponenţii lipsiţi de scrupule drept poziţie slabă, drept dorinţă de a sacrifica interesele companiei în folosul acestor oponenţi. În cazul nostru, este vorba despre interesele acţionarilor, ale investitorului german. De aceea, am hotărît ferm să nu facem jocul cuiva. Noi construim în Moldova un business după modelul european şi sîntem gata să ne apărăm drepturile în instanţă, în conformitate cu legea şi cu prevederile contractuale, pînă în momentul în care va triumfa dreptatea. O altă cale nu poate exista”.