Comoara descoperita in peretele dintr-o fosta cladire de birouri

O lucrare de renovare într-o veche clădire din Paris a scos la iveală o operă de artă din secolul al XVII-lea. Uriaşa pictură în ulei acoperă un perete dintr-o fostă clădire de birouri, care urmează să devină magazin de modă. Restauratorii au stabilit că opera aparţine unuia dintre pictorii preferaţi ai regelui Ludovic al XIV-lea. Clădirile vechi din Paris i-au oferit arhitectei Nathalie Ryan o sumedenie de surprize, majoritatea neplăcute. La ultimul proiect a făcut însă o descoperire care a încîntat-o. În spatele straturilor de var de pe peretele unei clădiri de birouri, a găsit bucăţi dintr-o pictură în ulei. Restauratorii au scos la lumină o capodoperă de dimensiuni uriaşe - trei metri pe şase metri - semnată de pictorul Arnould de Vuez. Fusese pictată pe pînză şi lipită pe zid.

Benoit Janson, restaurator:“Cînd am văzut prima dată pictura, emoţiile mele au fost la fel de mari ca la ea. Ca restaurator, prima mea dorinţă a fost să fac teste, ca să văd ce e dedesubt.”

Experţii au stabilit că pictura face parte dintr-o serie de patru opere comandate de regele Ludovic al XIV-lea, şi care prezintă deplasările ambasadorului său în Orientul Mijlociu. Pictura descoperită întîmplător înfățișează intrarea oficialului francez în Ierusalim, în 1674. Rămîne însă o întrebare: ce caută o pictură din secolul al 17-lea lipită pe zidul unei clădiri care datează din secolul 19?

Nathalie Ryan, arhitectă: “E o pictură furată? A aparţinut celor care au locuit înainte aici şi ei au lipit-o pe perete? A fost ascunsă pe timpul războiului? Am putea lansa multe teorii sau chiar să scriem o poveste cu spioni pornind de la ea.”

Clădirea aparţine casei de modă Oscar de la Renta, care vrea să facă acolo un magazin. Descoperirea i-a convins pe proprietari să schimbe complet designul pentru a pune în valoare pictura.