COMISIA NAŢIONALĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A EXAMINAT SITUAŢIA TABERELOR DE ODIHNĂ PENTRU COPII

Viceprim-ministrul Tatiana Potîng a prezidat, pe 18 iunie, şedinţa Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică. Pe ordinea de zi a şedinţei au fost abordate subiecte ce ţin de situaţia epidemiologică la holeră, boli diareice acute şi infecţii alimentare, dar şi evaluarea funcţionării taberelor pentru odihna copiilor, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Conform informaţiei prezentate de Centrul naţional de sănătate publică (CNS), pe teritoriul ţării sînt preconizate pentru funcţionare 204 tabere de odihnă cu aproximativ 21 de mii de locuri.

Iurie Pînzaru, director adjunct al CNS, a informat Comisia despre faptul că pentru sezonul estival 2013 au fost supuse reparaţiilor curente şi amenajate încăperile de bază şi auxiliare ale taberelor de odihnă, organizate măsuri de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, curăţate şi dezinfectate toate sursele de apă, s-a examinat calitatea apei potabile la indicii sanitaro-chimici şi bacteriologici. Blocurile alimentare au fost asigurate cu substanţe dezinfectante, detergenţi, veselă, inventar de tranşare, a fost reparat utilajul frigorific.

După mai multe dezbateri, Tatiana Potîng a cerut instituţiilor responsabile ca toate deficienţele constatate să fie aduse la cunoştinţa conducătorilor taberelor, primăriilor şi direcţiilor generale de învăţămînt teritoriale, cu indicarea termenelor de redresare a situaţiei.

Datele despre situaţia epidemiologică din Republica Moldova arată că, pe parcursul ultimilor 12 ani, se menţine o situaţie epidemiologică stabilă la holeră. Nu au fost înregistrate în mediul ambiant cazuri de îmbolnăvire sau de depistare a bacteriei care provoacă holera.

Potrivit CNS, bolile diareice acute (BDA) ocupă locul III, după infecţiile respiratorii acute şi bolile parazitare. Anual se înregistrează circa 19 mii de cazuri de BDA cu un impact enorm social-economic şi de sănătate publică în aspect de incapacitate temporară de muncă, cheltuieli de tratament pentru bolnavi şi măsuri pentru limitarea răspîndirii.

În 2012, la obiectivele cu profil alimentar au fost aplicate 1466 de amenzi în valoare de 1,84 milioane de lei, a fost sistată exploatarea a 462 de obiective. În total, în cadrul supravegherii au fost aplicate 1848 de amenzi în valoare totală de 2,2 mln lei, predate organelor de anchetare 31 de dosare, eliberate din serviciu 3175 de persoane.

La final, membrii Comisiei au venit cu mai multe propuneri privind îmbunătăţirea Hotărîrii Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.