COMISIA JURIDICĂ A AVIZAT POZITIV PROPUNEREA PDM PRIVIND VOTUL UNINOMINAL

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului R. Moldova a avizat pozitiv un nou proiect de reformare a sistemului de alegere a deputaţilor, înregistrat de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PDM şi de un grup de parlamentari democraţi. Noul proiect de lege este co-semnat de către alţi doi membri ai fracţiunii PDM, Andrian Candu şi Vasile Botnari, a informat Serviciul de presa al PDM.

Iniţiativa democraţilor reprezintă un rezultat al dezbaterilor pe marginea propunerii deputatului Vlad Plahotniuc privind votul uninominal şi oferă o soluţie de compromis, care constă în sistemul mixt de alegere a deputaţilor în Parlament. "Acesată soluţie prevede introducea votului uninominal pentru alegerea măcar a jumătate dintre deputaţii din viitorul Parlament şi ar fi un pas mare în direcţia responsabilizării clasei politice", a spus Vlad

Plahotniuc. În expunerea proiectului de lege se arată că "modificările propuse oferă fiecărui cetăţean un acces mai mare la procesul decizional în legislativ, prin intermediul deputatului ales, dat fiind faptul că deputatul este dependent de votul fiecărui cetăţean din localitatea de circumscripţie".

Dacă va fi votată în plenul Parlamentului, această lege va aduce modificări la Codul electoral, iar în viitoarea componenţă a legislativului 50 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal şi vor reprezenta direct cetăţenii din circumscripţii iar 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid.