COMISIA JUNCKER, O INSTITUŢIE EUROPEANĂ CU O CONDUCERE BICEFALĂ

Noua Comisie Europeană, care îşi va prelua oficial funcţiile sîmbătă, 1 noiembrie, va avea pentru prima dată în istoria sa un executiv cu o conducere bicefală: preşedinte - fostul premier conservator luxemburghez Jean-Claude Juncker (59 de ani) şi vicepreşedinte - social-democratul olandez Frans Timmermans (53 de ani), scrie vineri AFP într-un comentariu.

Juncker se va instala la etajul al 13-lea al clădirii Berlaymont (din Bruxelles), sediul Comisiei, iar Timmermans şi ceilalţi comisari îşi vor prelua birourile la etajele inferioare.

«Preşedintele sînt eu», dădea asigurări Juncker în faţa Parlamentului European în cursul învestiturii noii echipe a Comisiei pe 22 octombrie. «Dar am delegat o bună parte din prerogativele mele către vicepreşedinte. Frans Timmerman este mîna mea dreaptă şi sper că el va fi şi mîna mea stîngă», a adăugat Juncker. El intenţiona astfel să afişeze rolul central pe care vrea să-l aibă, precum şi dorinţa sa de a-i asocia în mod strîns pe socialişti conservatorilor.

Dar aceste declaraţii i-au intrigat pe unii responsabili europeni şi funcţionari de la Bruxelles. Juncker apărea deseori obosit. «Are dureri de spate şi de genunchi de la gravul accident de maşină din 1989», explica anturajul său. El a fost foarte afectat de virulenţa campaniei pentru alegerile europene, în cursul căreia a trebuit să se apere împotriva acuzaţiilor de alcoolism la adresa sa.

Aluziile sale la «absenţe», la dorinţa sa de a-şi păstra domiciliul la Luxemburg şi de a-şi limita călătoriile oficiale alimentează sentimentul referitor la «un preşedinte cu part time».

Jean-Claude Juncker a vrut o Comisie Europeană «foarte politică». Din ea fac parte patru foşti premieri, doi foşti miniştri de externe, doi foşti miniştri ai economiei şi şapte membri ai executivului care-şi încheie mandatul. «Ea nu va fi nici secretariatul general al Consiliului» statelor, «nici valetul Parlamentului European», a avertizat Juncker.

Frans Timmerman va fi coordonatorul. Diplomat fin, poliglot, fostul ministru de externe al Olandei a făcut o impresie foarte puternică în cursul audierii sale în Parlamentul European şi este considerat deja de către numeroşi responsabili europeni drept adevăratul şef al Comisiei Europene.

Eliberat astfel de gestiunea tehnostructurii, Jean-Claude Juncker, un european convins, ar putea să facă în continuare politică şi să joace un rol de arbitru, comenta un responsabil european.

Mai rămîne să fie convins Martin Selmayr (43 de ani), şeful său de cabinet şi eminenţa sa cenuşie. Tînărul înalt funcţionar german şi-a pus tot talentul în slujba alegerii lui Juncker, la capătul unei campanii pline de capcane, împotriva voinţei cancelarului german Angela Merkel şi a premierului britanic David Cameron.

Selmayr, de profesie jurist, fost purtător de cuvînt promovat şef de cabinet de către fostul comisarul european de justiţie Viviane Reding, cunoaşte perfect instituţia. El este cel care a inspirat noua arhitectură a Comisiei Europene, în cadrul căreia comisarii sînt încadraţi de către vicepreşedinţi, ceea ce-i permite preşedintelui şi cabinetului său să se plaseze drept arbitru şi să ţină frîiele.

Acest ansamblu de măsuri, surse de conflicte, este considerat «pervers», chiar «machiavelic», de către mulţi aleşi europeni. «N-am nimic cu Machiavelli. Sînt un democrat-creştin german», se apără Selmayr. Dar, după ce-a tras sforile din umbră mai multe luni, el intenţionează să continue să exercite puterea, îndeosebi în ce priveşte numirile, potrivit mai multor surse europene.

În cadrul instituţiei, Selmayr are mulţi duşmani, care pîndesc să-l prindă pe picior greşit. Decizia sa de a rescrie, fără s-o consulte, răspunsurile redactate de suedeza Cecilia Malmstroem înaintea audierii ei în Parlamentul European, au mîhnit-o pe noua deţinătoare a portofoliului pentru comerţ, care preia dosarul sensibil al negocierilor comerciale cu Statele Unite ale Americii (SUA). Incidentul a provocat, chiar înainte de intrarea sa în funcţie, tensiuni serioase în cadrul executivului. «Asta-i metoda Selmayr», declara, scrîşnind din dinţi, unul dintre detractorii lui.

Sursa: Agerpres