Comisia Europeana reafirma ca UE sprijina, fara echivoc, perspectivele europene ale Balcanilor Occidentali in aceasta perioada dificila

Comisia Europeană a reafirmat, Joi, că Uniunea Europeană sprijină, fără echivoc, perspectivele europene ale Balcanilor Occidentali, poziţie prezentată şi cu ocazia recentului summit desfăşurat sub egida Preşedinţiei croate a Consiliului UE, indică un comunicat al Executivului comunitar, scrie agerpres. Prevăzută iniţial a fi găzduită de Zagreb, reuniunea la nivel înalt desfăşurată în sistem de videoconferinţă a constituit şi o ocazie de a demonstra solidaritatea UE faţă de regiunea Balcanilor Occidentali, în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19.

„Locul Balcanilor Occidentali este în UE. Nu există nici o îndoială în acest sens. Iată de ce cred cu tărie că Uniunea Europeană are o responsabilitate specială de sprijinire a partenerilor săi din regiune”, a spus preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană a tratat Balcanii de Vest ca parteneri privilegiaţi în această criză, cu un pachet financiar fără precedent în valoare de 3,3 miliarde euro, mobilizat pentru a contribui la atenuarea efectelor pandemiei în regiune. În cursul acestui an, Executivul comunitar va prezenta un plan economic şi de investiţii pentru sprijinirea redresării pe termen lung a regiunii.

În declaraţia adoptată la finalul summitului, Uniunea Europeană şi-a reconfirmat hotărîrea de a intensifica şi mai mult angajamentul la toate nivelurile pentru a sprijini transformarea politică, economică şi socială a regiunii, reamintind că asistenţa va continua să fie condiţionată de progresele tangibile în ceea ce priveşte statul de drept şi reformele socio-economice.

„Am sărbătorit, acum cîteva zile, cea mai mare extindere a Uniunii Europene, în urmă cu 16 ani. Politica de extindere este una dintre cele mai de succes politici ale UE. Aceasta a răspîndit pacea, securitatea şi prosperitatea pe întregul continent. Sunt convins că va continua să fie în beneficiul Balcanilor Occidentali şi al Uniunii Europene”, a conchis şefa Executivului UE.