COMISIA EUROPEANĂ VA RECOMANDA CELOR 28 DE STATE MEMBRE ALE UE

Votarea regimului de vize dintre UE şi RM

„Sîntem optimişti că putem iniţia Acordul de Asociere la Vilnius. Sîntem optimişti că vom putea încheia planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pînă atunci. Comisia Europeană va recomanda celor 28 de state membre ale UE votarea regimului de vize dintre UE şi RM” – a declarat, în cadrul unui interviu pentru jurnal.md, Ambasadorul Dirk Schuebel, şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, care şi-a încheiat în aceste zile mandatul în Republica Moldova.

Potrivit spuselor sale, va fi greu de convins cele 28 de ţări, dar nu imposibil. „În cazul în care totul va merge bine, sînt optimist că, posibil, la începutul anului viitor, RM va beneficia într-adevăr de regim liberalizat de vize şi că va reuşi atunci să semneze Acordul de Asociere, care va intra imediat în vigoare”, a declarat Dirk Schuebel.

El a evitat să se expună asupra faptului că Marea Britanie a criticat faptul că România oferă cetăţenie română moldovenilor şi că ar putea fi unul dintre statele reticente cu privire la acordarea regimului liberalizat de vize RM, dar şi asupra unii comportament similar din partea altor state.

„Ca ambasador al UE în Republica Moldova, reprezint toate cele 28 de state. De aceea vă rog să nu vă aşteptaţi că voi oferi anumite detalii. Cred că Guvernul Republicii Moldova ştie cu exactitate căror state va trebui să le ofere mai multe detalii”, a spus el.

Dirk Schuebel a comunicat că, din 2010 pînă în 2013, UE a acordat Republicii Moldova aproximativ 550 de milioane de euro în formă de granturi. „Vorbim despre asistenţă macrofinanciară, dar şi de suportul bilateral. Aici nu includem suportul pentru programele regionale, pentru programul „More for more” realizat anul trecut, ceea ce înseamnă încă 28 de milioane de euro. Aici nu includem toate împrumuturile pe care le-a oferit Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a precizat el.

Ambasadorul a spus că, în general, UE este mulţumită de modul în care aceste fonduri au fost valorificate, „deşi sînt carenţe în anumite programe, finanţări”.

Potrivit spuselor sale, în acest an vor mai fi alocaţi 100 milioane de euro.

Oxana MITITELU

(Preluat de pe tribuna.md)