COMISIA DE LA VENETIA ESTE ACUZATA DE CATRE UN OARECARE JURIST MOLDOVEAN CATANA DE „PRACTICI LENINISTE” SI CA NU STIE MACAR „PUTINA CARTE”

Am ajuns să o vedem/auzim şi pe asta: un ciudat jurist şi comentator politic moldovean, pe numele lui Vitali Catană (cel puţin aşa semna cînd se gudura prin redacţia Moldovei Suverane – cu prenumele Vitali), din dăruire exagerată faţă de PDM şi vrînd parcă să supraliciteze excesele verbale „atotştiutoare”, care nu permit replică, ale lui Andrian Candu, vrea să ne demonstreze că experţii Comisiei de la Veneţia sînt nişte amatori, nişte neprofesionişti cărora el este dispus să le dea lecţii!

Individul cu pricină este un invitat frecvent al mai multor posturi de televiziune, cu precădere al celor care susţin actuala guvernare. Din cîte, vag, ne amintim, tipul parcă a absolvit Dreptul la Iaşi, în România, dar, oricum, calificările, expertizele lui par a fi destul de greu descifrabile. Se spune şi se afişează că ar fi expert în Drept constituţional, analist sau comentator politic, numai că pentru astfel de calificări trebuie să ai în spate studii serioase şi cărţi, studii de specialitate recunoscute, cu referinţe.

Personal, l-am cunoscut, la Moldova Suverană, cînd chiar arăta a fi un tip bine-crescut, cînd, atunci, nu se „încostuma atotştiutor” ca acum. Scria şi el ce putea, cu limitele de rigoare, un fel de editoriale pe care Ion Berlinski i le publica din dorinţa de a-l promova, aşa cum a făcut-o şi cu mulţi astfel de foşti tineri. Într-o vreme, din cîte îmi aduc aminte dintr-o afirmaţie de-a lui tot la un post de televiziune, ar fi fost un fel de adjunct de-al lui Ghimpu la PL. Mai apoi, am auzit că rîvnea la şefia SIS şi la cea de ministru al Apărării, din parte liberalilor reformatori avortaţi de Ion Hadîrcă din PL. Acum este evident că s-a oploşit, în calitate de ideolog şi activist propagandistico-constituţionalist, sub pulpana generoasă a atotputernicului PDM.

Observ, de multă vreme, faptul că toţi cei cărora PDM le cumpără cîteva costume de schimb devin aidoma unor roboţi. Execută doar comenzile care li se dau, refuză să mai gîndească, nu-şi ascultă interlocutorii, fiind preocupaţi doar de ceea ce trebuie să „postuleze” pe mai departe, îi întrerup pe colegii din studiourile Tv ca cei mai insalubri bădărani şi rostesc sentinţe ca „unici deţinători ai adevărului”, fiind incapabili să conştientizeze cît de penibili sînt şi cît de mult au deraiat de pe culoarul civilizator al democraţiei reale.

 

Comisia de la Veneţia „ar face bine să-l asculte pe Catană”

Rareori îi este dat unui om din lumea civilizată reală să ia contact direct cu mojicia fudulă, dominată şi „atotştiutoare” a politicienilor şi comentatorilor înjugaţi la căruţa PDM! Un astfel de „înjugat” este şi efeminatul ofensiv şi surd Vitali Catană! Doamne, oare PDM îi droghează cumva pe oamenii ăştia care şi-au pierdut de mult „uzul raţiunii”?

După cum bine se ştie, de multă vreme, moldoveni „au fost programaţi” ca să nu se mai gîndească la furtul miliardului, ci să fie „o turmă participativă şi responsabilă” care trebuie să înţeleagă „avantajele introducerii votului mixt”. Pentru ca îndoctrinarea să fie perfectă, unanimă, primii „roboţi îndoctrinaţi” au trebuit să fie „analiştii, comentatorii, jurnaliştii şi constituţionaliştii” înjugaţi la PDM. Plesnesc de ciudă boii de altădată, cei pe care, cîndva, strămoşii lor îi înjugau la căruţe!

Ei bine, totuşi de la „înjugatul” Catană am fi putut avea ceva pretenţii de libertate şi gîndire democrată de tip european, dată fiind şi vîrsta lui relativ depărtată de cea a lui Victor Gurău! În tonul dat de către „captivul şi compromisul” preşedinte al Parlamentului, „înjugatul Catană” a atacat instituţiile europene şi le-a acuzat de neprofesionalism la fel cum dictatorul Nord-coreean acuză SUA că nu respectă drepturile omului după model coreean.

Ştim bine că pentru „simularea democratică de adeziune naţională absolută a moldovenilor”, la iniţiativa PDM de schimbare a sistemului de votare, au fost şi sînt încă organizate aşa-zise consultări cu tot felul de maimuţoi politici şi din rîndul simulacrului de societate civilă. La una dintre acestea, pe data de 5 Iulie, a fost participant activ şi „înjugatul” Catană, care la felul în care „a dat lecţii” Comisiei de la Veneţia. Suntem siguri că Winston Churchill, dincolo de mormînt, e bucuros că nu mai este în viaţă ca să fie făcut de rîs în faţa lecţiilor pe care i le-ar fi dat Catană.

Aşadar, fiind prezent la dezbaterile publice referitoare la schimbarea sistemului electoral, „juristul, constituţionalistul, analistul şi comentatorul politic” Vitali Catană este absolut sigur că „chiar dacă unele lucruri provin de la Comisia de la Veneţia”, ele trebuie filtrate „aplicînd rigorile ştiinţei juridice”. Ca să-şi accentueze autoritatea, Catană a spus că dacă experţii Comisiei nu cunosc aceste rigori, atunci să „le amintim noi”. Totodată, „expertul” moldovean decide că „abordarea Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia există riscul de influenţă a intereselor oamenilor de afaceri asupra deputaţilor, este una leninistă, dînd pildă doctrina lui Lenin care împărţea societatea în clase sociale antagoniste. În context, acesta a spus că „deşi nu crede că Comisia de la Veneţia a avut în vedere un astfel de lucru, abordarea oricum este „absolut greşită”, iar unii experţi ai Comisiei ar avea nevoie de puţină carte”.

 „Chiar dacă unele lucruri provin de la Comisia de la Veneţia, trebuie să le filtrăm aplicînd rigorile ştiinţei juridice, pentru că procesul legislativ înseamnă inclusiv asta – să respectăm nişte rigori. Şi dacă cei de la Comisia de la Veneţia nu le cunosc, le amintim noi cum sînt ele”, a spus cătana Catană.

Cu alte cuvinte, în subtext, Catană a spus astfel: „Băi, boilor analfabeţi de la Comisia de la Veneţia, veniţi la mine, la Chişinău, să vă învăţ puţină carte! Leniniştii dracului, că eu ştiu ce-i aia, că doar m-am născut în URSS construită de Lenin, iar strămoşii mei, ehei, i-au dat consultanţă nu doar lui Lenin, ci şi lui Stalin, lui Hruşciov şi Brejnev! Jurişti analfabeţi ce sînteţi! Ce, dacă sînteţi magistraţi, constituţionalişti sau experţi în Dreptul internaţional din tată în fiu înseamnă că sînteţi mai deştepţi decît mine, moldovean respectabil constituţionalist care n-a scris în viaţa lui nici o Constituţie pentru că n-am găsit încă o ţară care să mă merite? Ruşine să vă fie, europeni de tot rîsul, care n-aţi simţit în viaţa voastră un viol la Poşta Veche sau o beţie la Ciocana!”.

Nu-i aşa că orice comentariu este de prisos în cazul în care ne aflăm în umbra unor astfel de genii juridice moldoveneşti?

Mihai CONŢIU