COMISIA DE ANCHETA: CANDU, LEANCA, DRAGUTANU SI ARAPU, URMARITI PENAL

Iurie Leancă, Andrian Candu, Dorin Drăguțanu și Anatol Arapu ar putea fi urmăriți penal de către procurori, la solicitarea Comisiei de anchetă privind jaful bancar.

Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar le solicită Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne pornirea urmăririi penale în baza art. 329 împotriva fostului premier Iurie Leancă, fostului președinte al Parlamentului Andrian Candu, fostului guvernator al BNM Dorin Drăguțanu, dar și împotriva fostului ministru al Finanțelor Anatol Arapu.

Informația a fost făcută publică cu puțin timp în urmă de vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, care este și președintele Comisie de Anchetă.

Potrivit Comisiei, „după ce Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgență date de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al statului”.

În raport membrii Comisiei mai arată că „conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurînd, imediat după acordarea garanțiilor de stat, control asupra BEM, Unibank și Banca Socială. Garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datorie de stat, care a fost pusă pe umerii cetățenilor cu dobînda de 5%”.

Sursa: sputnik.md