COMISARUL UE PENTRU ENERGIE A PARTICIPAT LA LANSAREA GAZODUCTULUI IAȘI-UNGHENI, CONSTRUIT CU SUPORTUL FONDURILOR EUROPENE

Vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul pentru Energie, Günther H. Oettinger, împreună cu prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă și prim-ministrul României, Victor Ponta, a participat ieri la ceremonia de lansare a conductei de gaze Iași-Ungheni.

Comisarul Oettinger a subliniat: “Reforma energetică reprezintă unul dintre domeniile de dezvoltare cheie din Moldova și suntem foarte bucuroși să susținem acest sector și în continuare. Asistența oferită de Uniunea Europeană are scopul de a aduce beneficii concrete populației acestei țări și să încurajeze reformele viitoare din acest sector. "

Deschiderea conductei reprezintă un pas important în dezvoltarea și diversificarea sectorului energetic din Moldova. Uniunea Europeană a oferit 7 milioane euro pentru construcția conductei. Aceasta va duce la oportunități pentru o piață a energiei mai sigură și mai competitivă în Moldova.

UE susține reforma sectorul energetic din Moldova începând cu anul 2011, cu un buget de 42.6 milioane euro. Cea mai recentă alocare de fonduri, de 11.6 milioane de euro, a fost oferită ca urmare a progresului pe care l-a demonstrat Guvernul Republicii Moldova în implementarea reformelor.

Realizările cele mai importante ale Guvernului din Moldova în sectorul energetic includ consolidarea capacităților instituționale din acest sector, proiecte de modernizare a energiei și contribuții substanțiale la Fondul Eficienței Energetice, care va susține investițiile pentru economisirea energiei și proiectele de finanțare, care aduc beneficii concrete cetățenilor.

Context

Programul UE Bugetul de Susținere a Energiei este un program de 4 ani (2011-2014) cu un buget total de 42.6 milioane euro. 10 milioane euro au fost alocate suplimentar în 2014 pentru a contribui la finanțarea conductei de gaze Ungheni-Chișinău. Acesta va extinde conducta Iași-Ungheni și va oferi alternative furnizării de gaz în municipiul Chișinău, cel mai mare consumator de gaze din Moldova.

Susținerea oferită de UE sectorului energetic din Moldova se concentrează pe diversificarea furnizării de energie, conectarea la piața energetică europeană și promovarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. Aceasta va aduce beneficii concrete cetățenilor prin reducerea în următorii ani a prețurilor la energie pentru populație .