COMENTARIUL SERVICIULUI DE PRESA AL PRESEDINTIEI LA HOTARIREA PARLAMENTULUI DE A CERE AUDIT PUBLIC AL PROIECTULUI DE ASISTENTA TEHNICA PRIVIND RECONSTRUCTIA CLADIRII INSTITUTIEI PREZIDENTIALE

În urma adresării Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, cu sprijinul Guvernului Turciei, a fost implementat proiectul de asistență tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova”, prin intermediul Agenţiei Turcești pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA), care a coordonat toate aspectele cu caracter financiar, asumîndu-și integral controlul asupra realizării proiectului dat.

Proiectul respectiv a fost executat în limita Protocolului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind termenele și condițiile generale pentru dezvoltare, semnat la 2 aprilie 2015, ratificat prin Legea nr. 112 din 28 mai 2015.

Prin urmare, pentru renovarea clădirii prezidențiale nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, bugetul Aparatului Președintelui Republicii Moldova nu a suportat careva cheltuieli în acest sens, fiind evident motivul neindicării acestor mijloace în raportul privind executarea bugetului autorității. Mai mult ca atît, instituția prezidențială nu a avut nici o implicare în contractarea subantreprenorilor în procesul de efectuare a lucrărilor menționate.

Specificăm însă că datele privind proiectul de asistență tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova” sînt publicate pe Platforma pentru gestionarea asistenței externe a Guvernului Republicii Moldova.

Suplimentar informăm că „TIKA” este o agenție de implementare a proiectelor de dezvoltare, realizate de către Republica Turcia în Republica Moldova, iar printre proiectele puse în practică în Moldova se numără: renovarea secției de reabilitare a IP „Institutul mamei și copilului”, renovarea şi dotarea sălii de sport a Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger”, renovarea Centrului de Reabilitare și Protecție Socială a copiilor în situație de risc din orașul Tvardița.

Totodată, în UTA Găgăuzia, se află în derulare mai multe proiecte cu suportul Republicii Turcia, printre care: construcția unui spital, a unei grădinițe de copii şi a unui Centru de creație în Comrat, precum și a unui azil de bătrîni în Ceadîr-Lunga.