COMENTARIU AL CENTRULUI ANALITIC INDEPENDENT EXPERT-GRUP

Acordul de Asociere cu UE vs. Uniunea Vamală

Autor: Denis CENUŞĂ

UE_UN_denis-cenusa copy.jpg

Două lumi paralele: Care sînt diferenţele dintre Acordul de Asociere cu UE şi Uniunea Vamală „Rusia-Belarus-Kazahstan”?

În prezent, spaţiul public moldovenesc este dominat de anumite incongruenţe şi confuzii vizavi de orientarea externă a ţării. Mai exact, asistăm la o înţelegere eronată a specificului Acordului de Asociere cu UE, dar şi a Uniunii Vamale „Rusia-Belarus-Kazahstan”. Diferite grupuri de interese demonizează sau idolatrizează o opţiune sau alta, fără a intra în esenţa ambelor opţiuni integraţioniste. În această scurtă analiză, vom evolua „la rece” caracterul şi semnificaţia fiecăreia din cele două opţiuni geopolitice, ambele fiind privite din perspectiva a trei blocuri: politic, economic şi cel al valorilor.

Tabel: Compararea principalelor opţiuni integraţioniste ale Republicii Moldova

 tabel 19-5-1.jpg

În concluzie, subliniem faptul că intrarea în vigoare a Acordului de Asociere este un element distinct de aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Or, prima vizează progresarea dialogului cu UE, dar rămîne separată de agenda de extindere a UE. Spre deosebire de scopul Acordului de Asociere, accederea la Uniunea Vamală implică un nivel mult mai avansat de integrare pentru care Republica Moldova nu este pregătită. Aceasta implică diluarea suveranităţii ţării în diverse sectoare ale economiei, dar şi cedarea definitivă a puterii de decizie asupra politicii tarifare şi a altor aspecte ale politicilor macroeconomice şi macrofinanciare.

Acest material este realizat de către Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu sprijinul Fundaţiei „Open Society Institute”, în cadrul proiectului de suport instituţional pentru 2013/2014. Afirmaţiile şi concluziile din acest document aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia sau opiniile finanţatorului.

Brasoveanu Ana 13.03.2014 - 17:45

Da se poate spune ca exista doua lumi paralele. Diferenta este simpla: Uniunea Europeana este o lume reala, in care orite tara care a aderat si-a asigurat o dezvoltare economica fara margini, iar Uniunea Vamala de fapt nu exista. Ati vazut voi ca Rusia sa ne dea bani pentru proiecte, pentru dezvoltare regionala, pentru autostrazi?????? Eu pana acum, am vazut doar tancuri in Crimeea si alte regiuni!!!!