COMBATE INSOMNIA CU AJUTORUL OBICEIURILOR SANATOASE

Toți ne-am luptat cu insomnia într-un moment sau altul al vieții noastre: cu toții știm cum este să te întorci de pe o parte pe cealaltă, numărînd în gînd și sperînd că, poate, cu puțin noroc, va sosi și clipa mult așteptată cînd somnul se va prinde în sfîrșit și de tine.

Ce efect are insomnia? Dimineața te trezești mai obosit decît te-ai „culcat”, ba mai mult, și cu capul greu! Dacă vă întrebați la ce alte soluții mai puteți apela în afară de pastile pentru un somn odihnitor și acea senzație divină de dimineață, cînd deschideți ochii și vă simțiți ca un prunc nou-născut, noi avem răspunsul! Acest articol cuprinde cîteva sfaturi simple și la îndemînă care să vă ajute să combateți insomnia, adoptînd cîteva obiceiuri sănătoase și respectînd ciclul natural al somnului.

Schimbările în rutina somnului pot avea uneori consecințe nefaste asupra vieții noastre de zi cu zi prin simplul fapt că ne împiedică să atingem faza de somn MRO (Mișcare Rapidă a Ochilor), sau somn paradoxal. Insomnia poate fi cauzată de mulți factori, precum stresul, anxietatea, foamea sau oboseala psihică.

Cînd ciclul somnului este perturbat, se instalează un cerc vicios și, picătură cu picătură, această presiune se adună la factorii de stres deja prezenți din timpul zilei. Cînd vă ridicați din pat după o noapte de nesomn, vă simțiți trupul greoi, iar mintea încețoșată.

 

De ce este insomnia un pericol?

Corpul dumneavoastră este afectat serios după o noapte de nesomn. Dacă vă treziți în miezul nopții și nu sînteți în stare să adormiți la loc, dimineața vă veți simți de parcă organismul dumneavoastră s-ar fi scurtcircuitat.

Insomnia pune în pericol sistemul imunitar. Lipsa somnului poate accelera dezvoltarea tumorilor, duce la apariția simptomelor prediabetice și afecta procesul de nutriție, prin instalarea obezității. Vă poate afecta memoria și puterea de concentrare, va slăbi puterea mentală și fizică și capacitatea de a lua decizii și a îndeplini sarcinile propuse.

De asemenea, cantitatea de melatonină produsă de organism scade dacă nu dormiți suficient. Insomnia vă dă peste cap întregul organism, care devine și mai stresat. Astfel apar bolile cardiovasculare, ulcerul de stomac, constipația și depresia.

Cîteva sfaturi pentru a vă odihni mai bine noaptea și a combate insomnia

Dacă întreaga zi v-ați simțit vlăguit și lipsit de orice chef, este clar că aveți nevoie de un somn bun și odihnitor, care să vă pună pe picioare din nou. Vă prezentăm mai jos cîteva sugestii pentru a alunga insomnia.

 

Scapă de griji

Dacă vă stă gîndul la o treabă din lista dumneavoastră de priorități pe care nu ați apucat să o duceți la capăt în ziua respectivă, dacă nu ați rezolvat o neînțelegere cu o persoană dragă sau dacă lista de facturi neplătite vă împovărează, este clar că nu o să vă găsiți somnul prea ușor. Chiar dacă grijile cu privire la scadența la ipotecă sau la planurile de nuntă sînt întemeiate, ar fi indicat totuși să le lăsați la ușa dormitorului ca să puteți avea parte de un somn adînc și odihnitor.

Dacă vă băgați în pat frămîntîndu-vă cu privire la diverse probleme pe care oricum nu aveți cum să le rezolvați în momentul respectiv, atunci nu veți face decît să contribuiți și mai mult la creșterea nivelului de stres, pe care lipsa somnului oricum l-a intensificat.

Dacă nu reușiți să opriți această morișcă a gîndurilor grele, atunci vizualizați niște imagini plăcute: un rîu care curge leneș, o pădure înverzită sau oricare alt loc care vă sugerează o stare de bine. Apelați eventual și la muzică de relaxare, cu sunete liniștitoare din natură, care îmbie la somn. Insomnia se va evapora.

 

Încetați să mai faceți planuri peste planuri

Dacă vă închipuiți că este o idee bună să umpleți acele ore goale în care așteptați să adormiți făcînd diverse planuri, este timpul să vă opriți! Alegeți-vă alt moment pentru a întocmi lista de cumpărături sau pentru a vă deda reveriilor pe marginea vieții de după căsătorie.

Ca și atunci cînd vă concentrați asupra necazurilor dumneavoastră, atunci cînd faceți planuri peste planuri alungați și somnul și vă consumați inutil și energia. Mai bine propuneți-vă să adormiți cît mai repede și ajutați-vă organismul să ajungă la această mult dorită stare eliberîndu-vă mintea de griji și relaxîndu-vă. Astfel veți alunga insomnia!

 

Faceți o plimbare pentru a combate insomnia

Ridicați-vă și faceți o plimbare ușoară sau o baie fierbinte pentru a vă relaxa. Dacă lectura vă ajută să adormiți mai ușor, încercați să citiți cîteva pagini, dar rămîneți așezați în pat pentru că sînt șanse mai mari ca somnul să se lipească de dumneavoastră în poziție orizontală. Poate veți începe să picotiți cînd vă așteptați mai puțin. Vă recomandăm să nu persistați în activități repetitive mai mult de jumătate de oră. Faceți lumina slabă și nu uitați să vă relaxați!

 

Opriți toate aparatele electronice

Televizorul, mobilul, iPad-ul și tableta vă distrag atenția și vă împiedică să adormiți. Studiile au dovedit că lumina produsă de aceste aparate și gadgeturi electronice vă păcălește mintea, care crede că este încă zi. Dați deoparte toate aceste instrumente care vă reamintesc de muncă, sarcini sau de alte activități din timpul zilei asociate cu stresul mental. Stingeți televizorul, închideți mobilul, iPad-ul, tableta și laptopul cu jocuri video!

 

Mare atenție cu băuturile consumate seara

Mulți oameni spun că o ceașcă cu ceai sau chiar cu cafea înainte de a se băga în pat îi ajută să se relaxeze și să adoarmă mai repede. Nu uitați că ambele băuturi sînt în general energizante și conțin teină sau cafeină, iar dacă mai adăugați și zahăr… chiar dați de bucluc. Chiar dacă la început par să aibă un efect calmant, într-un final vă vor agita.

 

Evitați factorii perturbatori

Mai există cîteva lucruri pe care le puteți face pentru a avea un somn lin în fiecare noapte și fără pauze. Dacă vă numărați printre acei oameni care reușesc să adoarmă fără probleme, dar se trezesc în toiul nopții în mod repetat, este cazul să faceți cîteva schimbări în jur pentru a vă asigura că nimic nu vă va mai perturba somnul.

Asigurați-vă că dormitorul este cufundat complet în întuneric, sau, dacă nu, procurați-vă o mască pentru ochi.

Reglați temperatura din dormitor la 21 de grade Celsius, indiferent de anotimp.

Scoateți din priză aparatele electronice, căci acestea produc unde electromagnetice care pot afecta somnul.

Așezați ceasul deșteptător sau telefonul cît mai departe de pat.

Setați o melodie plăcută pentru alarmă, și nu una stridentă.

Folosiți patul strict pentru a dormi, nu și pentru a lucra sau a lua masa.

Dormitorul trebuie să fie amplasat în cel mai îndepărtat și ferit colț al casei.

Fixați-vă o oră fixă pentru a vă băga în pat și încercați să faceți din asta o rutină.

Insistăm: respectați ora de dormit, fiindcă este foarte importantă!

Respectați o rutină înainte de a vă băga în pat (spălați-vă pe dinți, pregătiți-vă hainele pentru a doua zi, schimbați lenjeria etc.)

Evitați să beți lichide cu cel puțin două ore înainte de ora propusă pentru a adormi.

Mergeți la toaletă cu cîteva minute înainte de a vă băga în pat pentru a nu vă trezi în miezul nopții.

Mîncați fructe sau niște gustări bogate în proteine cu trei ore înainte de a merge la somn.

Evitați fructele care conțin zaharuri procesate și grăsimi și cerealele

Faceți o baie caldă înainte de a vă băga în pat.

Puneți-vă șosetele, pentru ca să păstrați o temperatură constantă a somnului și în timpul nopții.

Opriți-vă din lucru cu cel puțin două ore înainte de ora programată pentru somn.

Cu cel puțin o oră înainte de somn opriți televizorul și celelalte aparate electronice.

Puneți niște muzică relaxantă, care să creeze o atmosferă propice somnului.

Citiți ceva plăcut înainte.

Îndepărtați din dieta dumneavoastră alcoolul și cafeaua.

Punînd în practică aceste sfaturi de bun simț, ciclul somnului se va echilibra, revenind la normal. Dimineața vă veți trezi odihnit și plin de energie, gata pentru a începe o nouă zi.

Sursa: extremesilver-blog.com