COMANDANTUL SUPREM AL FORTELOR ARMATE ALE R. MOLDOVA A INTERZIS PARTICIPAREA MILITARILOR FORTELOR ARMATE ALE TARII LA EXERCITII SI ORICARE ALT TIP DE ACTIVITATE DESFASURATA PESTE HOTARELE TARII, FARA ACORDUL SAU

Igor Dodon, președintele țării și comandantul suprem al forțelor armate ale Republicii Moldova a susținut un briefing în cadrul căruia a făcut unele constatări și declarații în legătură cu situația privind participarea soldaților moldoveni la aplicațiile militare din Ucraina.

Șeful statului a declarat că se confirmă din nou că actuala guvernare democrată este dispusă să execute orice indicație a partenerilor politici de peste Ocean, al căror scop principal este să alipească armata moldovenească la garnitura NATO, fie și neoficial, și să o implice în eventuale confruntări cu tentă geopolitică.

”Vedem cum Guvernul încearcă să facă uz de diverse șiretlicuri juridice pentru a implica moldovenii în exerciții militare ale NATO și este evident că prim-ministrul profită de iresponsabilitatea unor conducători ai Armatei, infiltrați de liberalii unioniști, antistataliști și antineutralitate.

Este simptomatic faptul că foștii miniștri ai apărării, propuși cîndva de PL și PLDM, au creat front comun cu actualul Guvern. Ei pledează deschis pentru aderarea la NATO și pentru renunțarea la statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Retorica lor este coordonată din același centru militar aflat departe de hotarele țării noastre”, a specificat Igor Dodon.

De asemenea, președintele țării a menționat că presa internațională afiliată structurilor NATO acuză în unison decizia sa, ca șef de stat, de a interzice participarea moldovenilor în exercițiile militare din Ucraina. Acest fapt fiind o dovadă că poziția sa la acest subiect deranjează decidenții occidentali.

În context, Igor Dodon a declarat că toate aceste manifestări pe interior și pe exterior arată cît de importantă strategic este pentru Occident participarea Moldovei la exercițiile militare ale NATO. Iar Guvernul și conducătorii liberali-unioniști de la Ministerul Apărării vor găsi mereu justificări la limita procedurilor legale și a prevederilor constituționale, pentru a executa comanda patronilor politici de peste Ocean.

Avînd în vedere toate aceste circumstanțe politice și pentru a evita pe viitor situații confuze de acest fel, Președintele țării a declarat următoarele:

1. În temeiul art. 87 alin. (4) al Constituției, art. 25 și art. 29 al Legii cu privire la apărarea națională: în calitate de comandant suprem al forțelor armate, am semnat un Ordin prin care interzic participarea militarilor Forțelor Armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate desfășurate peste hotarele țării, fără acordul prealabil, în acest sens, al comandantului suprem al forțelor armate.

Despre intenția sau necesitatea părăsirii teritoriului Republicii Moldova, conducerea componentelor Forțelor Armate va înștiința în prealabil, în formă scrisă, comandantul suprem al forțelor armate.

Lunar, dar nu mai tîrziu de data de 15 precedentă lunii de raportare, membrii Comandamentului Suprem al Forțelor Armate, vor prezenta în scris spre coordonare comandantului suprem planul de activități ale Forțelor Armate cu referire la colaborarea militară internațională, indiferent de tipul acesteia.

Ordinul se va aduce la cunoștință imediat întregului efectiv al Forțelor Armate și este obligatoriu spre executare.

2. Solicit în mod categoric demiterea din funcție a viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, care îndeplinește la moment și funcția de ministru, pentru încălcarea ordinului comandantului suprem al forțelor armate.

3. Dispun inițierea unei anchete de serviciu în cadrul Forțelor Armate, cu identificarea persoanelor responsabile de încălcarea ordinului comandantului suprem și aplicarea față de aceștia a sancțiunii de retrogradare în grade militare și retrogradare în funcții.

Totodată, comandantul suprem a forțelor armate a spus că avînd în vedere că unii conducători din cadrul Ministerului Apărării au procedat în mod samavolnic și contrar deciziei comandantului suprem al forțelor armate, califică acest fapt ca o abatere disciplinară gravă și de încălcare a jurămîntului militar depus.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei RM

Virginia Filip 21.09.2017 - 09:12

dar care ar fi explicatia pentru care Dodon le interzice militarilor sa participe la actiuni in afara tarii? Sunt doar exercitii de pregatire.Asa afla si ei care este nivelul la care se situeaza comparativ cu alti militari. Orgoliile vor duce tara asta de rapa.