Coltii ascutiti ai guvernarii nereprezentative si ilegitime scrisnesc spre singura institutie legitima a tarii – Presedintia

Războiul Puterii oligarhice împotriva lui Dodon capătă amploare

Şeful Statului, Igor Dodon, a anunțat suspendarea Hotărîrii Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de pregătire „Rapid Trident" din Ucraina.

„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, am decis să suspend Hotarîrea Guvernului de astăzi privind participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare în Ucraina”, notează Preşedintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, în care mai face şi următoarele precizări:.

„Pentru prima dată, în calitatea mea de șef al statului, am decis să fac uz de dreptul meu constituțional, conform art. 88 al. 1 litera e din Constituția RM care prevede că șeful statului ”suspendează actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, pînă la adoptarea hotărîrii definitive a Curţii Constituţionale”.

Astfel, constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art. 33, al. 3, care prevede că ”Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”.

Republica Moldova este un stat neutru, conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU.

Forțele armate, inclusiv Ministerul Apărării, se află într-o stare deplorabilă, cea mai critică de pînă acum, din cauza guvernărilor eurounioniste, din anul 2009 pînă în prezent. Aceste structuri trebuie reformate integral, capacitățile dezvoltate în interiorul țării, în conformitate cu statutul de neutralitate, iar cei care au distrus patrimoniul, infrastructura, au vîndut armamentul și au adus la o așa situație – vor fi trași la răspundere, inclusiv penală.”

Decizia Preşedintelui Dodon vine după ce vice-ministrul Apărării Gheorghe Galbura i-a adresat o scrisoare în care îl înștiințează că 57 de militari moldoveni urmează să participe la stagiul de pregătire „Rapid Trident”. În document se mai spune că militarii moldoveni participă la acest stagiu de pregătire din anul 1996, iar detașarea contingentului din R. Moldova va contribui la pregătirea militarilor care vor participa în misiunea de pacificare KFOR.

Cu toate acestea, Guvernul anunţă că, indiferent de decizia lui Dodon, militarii moldoveni vor pleca la exercițiul din Ucraina. „Decizia domnului Președinte nu împiedică participarea Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina pentru că toate condițiile legale au fost îndeplinite. Deci Armata Națională va participa la aceste exerciții conform deciziei de astăzi a Guvernului”, a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului,  Stela Nistor.

După cum vedeţi, colţii ascuţiţi ai guvernării nereprezentative şi ilegitime scrîşnesc din ce în ce mai des şi ameninţător spre singura instituţie legitimă a ţării – Preşedinţia Republicii Moldova!