COLEGII DE SCENĂ AU ADUS UN OMAGIU REGRETATEI ANA BARBU

Un concert cu genericul „Amintirile ne poartă. In memoriam Ana Barbu” a avut loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, la o jumătate de an de la trecerea în eternitate a regretatei cîntăreţe.

Pe scenă au evoluat mai mulţi interpreţi de muzică populară şi uşoară: Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Arseni Botnaru, Nicolae Cibotaru, Angela Ciochină, Constantin Rotaru, Ion Suruceanu, Florin Blaj (din Bacău, România), Anatol Latîşev, Alexandru Vdovicenco, Anatol Mîrzenco, Ion Razza, Vitalie Dani, Gheorghe Ţopa, precum şi fiica regretatei cîntăreţe, Natalia Barbu, majoritatea dintre ei fiind acompaniaţi de Orchestra de muzică populară a Ministerului de Interne „Plai Moldovenesc”, condusă de Oleg Sainciuc, unde interpreta a activat timp de 11 ani.

Fiica interpretei, Natalia Barbu, a menţionat că la concert au venit mai mulţi prieteni ai mamei sale, pentru a-i aduce un omagiu la jumătate de an de la trecerea în eternitate.

Prezent la eveniment, viceministrul de Interne Oleg Babin a afirmat că vestea tragică despre dispariţia subită a Anei Barbu a sensibilizat întregul colectiv al MAI. „A depus o muncă enormă în cadrul orchestrei, fiind avansată în gradul de maior. Ministerul Afacerilor Interne va veni cu o contribuţie financiară pentru înălţarea unui monument reputatei cîntăreţe. Avem obligaţia morală să păstrăm tezaurul artistic lăsat de Ana Barbu”, a constatat viceministrul Oleg Babin.

La rîndul său, dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mugurel” Ion Dascăl a subliniat pentru agenţie că a cunoscut-o pe Ana Barbu la Bălţi, unde i-a fost profesor la Colegiul de Muzică. „Mai tîrziu, a participat la concursul televizat „Cîntaţi cu noi”, unde a luat primul loc la ambele compartimente: de muzică populară şi uşoară. Am scris pentru ea mai multe piese. A activat ani la rînd în orchestra „Mugurel”. A interpretat toate genurile de muzică: populară, uşoară, clasică etc.” , a remarcat Ion Dascăl.

Ana Barbu s-a născut pe data de 30 octombrie 1959 în satul Temeleuţi, raionul Floreşti. A absolvit Colegiul de Muzică din Bălţi şi a cîntat în Capela Corală „Doina”, orchestrele de muzică populară „Fluieraş”, „Mugurel” şi „Plai Moldovenesc”. În 2011 i s-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului”. Ana Barbu s-a stins din viaţă pe 18 mai 2015, la vîrsta de 55 de ani, în urma unei boli incurabile.