COLEGII DE COMPETITIE A LUI TARNOVSCHI DESPRE POSIBILUL DOPAJ AL ACESTUIA

Suspendarea canotorului moldovean, Serghei Tarnovschi, pentru dopaj i-a decepționat pe colegii săi concurenți care s-au arătat alarmați de frecvența cazurilor de dopaj în sport. Mai ales că Tarnovschi este primul cîștigător al medaliei la Jocurile Olimpice de la Rio pentru Republica Moldova, scrie agenția de presă Reuters care a luat comentarii de la mai mulți canotori care participă la Jocurile Olimpice de la Rio.

Canotorul brazilian, Isaquias Queiroz dos Santos, care l-a întrecut pe Tarnovschi și a luat argintul în finala probei canoe sprint C-1, 1000 m, a declarat pentru Reuters că a rămas decepționat de știrea.

„Cred că a făcut o greșeală, poate din cauza că e tînăr. Îmi pare rău că așa lucruri se întîmplă în sportul nostru”, a declarat Queiroz dos Santos, în vîrstă de 22 de ani.

Filip Dvorak, canotorul ceh, care a venit al doilea în semi-finala probei de canoe C2 1000 m,a declarat vineri că sprijină politica de „toleranță zero” față de cazuri de dopaj.

Purtătorul de cuvînt al Federației Internaționale de Canoe, Richard Pettit, declară de asemenea că organizația pe care o reprezintă are o „abordare fermă de toleranță zero față de încălcări ale reglementărilor anti-doping”. „Lupta pentru un sport curat este ceva cu care se confruntă toate federațiile internaționale și este o problemă care cere o abordare excepțional de serioasă”, a notat Pettit.

Canotorul rus, Ilia Shtokalov, care a ajuns al patrulea la finiș în cursa de marți și a ratat la limită medalia de bronz, are o șansă să o recupereze în dependență de rezultatele audierilor în cazul lui Tarnovschi.

„El va avea multe acuzații pe tot parcursul carierei sale și îmi pare foarte rău pentru acest băiat”, a declarat Shtokalov, în vîrstă de 29 de ani. „Dar dacă se confirmă, ce pot să spun? Asta este alegerea lui”, a conchis sportivul rus.

 

Bronzul R. Moldova a reapărut în clasamentul pe medalii

Medalia de bronz cucerită marți de Serghei Tarnovschi a reapărut în clasamentul pe medalii afișat pe site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Rio.

Asta după ce ieri în timpul probei de Canoe sprint, dublu, pe distanța de 1000 de m, site-ul oficial al Jocurilor Olimpice a retras medalia de bronz din clasamentul pe medalii și a atribuit-o canoistului rus, Ilia Shtokalov care a venit al patrulea în finală.

Cu toate acestea, statutul medaliei obținute de Serghei Tarnovschi deocamdată rămîne incert, iar decizia în acest sens urmează a fi luată la audierile organizate de Comitetul Internațional Olimpic care va avea loc „cît mai curînd posibil”, declară secretarul general al Federației Internaționale de Canoe, Simon Toulson.

Reamintim că Federația Internațională de Canoe a anunțat despre suspendarea sportivului moldovean după testul pozitiv la doping, colectat pînă la participarea la probele olimpice. Sportivul moldovean nu a participat vineri împtrună cu fratele său la proba de Canoe sprint, dublu, pe distanța de 1000 de m.

Radu BURDUJAN (agora.md)