CODUL BUNELOR MANIERE (4)

Află cum se mănîncă sarmalele, pastele, salata, peştele sau cartofii

Codul bunelor maniere, inclusiv cum să mănînci corect, se învaţă indiferent de mediu, vîrstă, nivel de cultură. În primul rînd, haideţi să învăţăm cum mîncăm. Toată lumea trebuie să ştie că nu trebuie să mîncăm grăbit sau nervos. Este nu numai o regulă de politeţe, ci şi o prescripţie medicală. Nu bem şi nu vorbim cu gura plină. Oamenii care încearcă să mănînce şi să povestească în acelaşi timp fac o impresie neplăcută. Este de prost gust să ţinem degetul mic uşor ridicat cînd mîncăm sau cînd bem.

ESTE BINE DE ŞTIUT:

  • Dacă-i oferi cuiva un cuţit, o furculiţă sau o lingură, le ţii de mîner, dar astfel încît persoana care le ia să le poată apuca tot de acolo.
  • Dacă vi se cere sarea sau piperul, le veţi da peste masă sau prin faţa vecinului, nu prin spatele lui.
  • În momentul în care un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura ţinută în mîna dreaptă şi ne ajutăm cu furculiţa din stînga. Numai chelnerii servesc ţinînd ambele tacîmuri într-o singură mînă, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa "Codul bunelor maniere astăzi".

Cum se mănîncă diferite feluri:

Pîinea şi sandvişurile se mănîncă în mod diferit. Eleganţa cu care mănîncă pîinea este ceea ce distinge un mesean educat, dar puteţi trece testul cu brio dacă ţineţi minte că pîinea, chiflele sau brioşele se rup în două (sau în bucăţi mici) înainte de a le unge cu unt şi a le mînca. Sandvişurile mari se taie cu cuţitul şi se bagă în gură cu furculiţa, exact ca bucăţile de friptură. Sanvişurile mici se iau cu mîna.

Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. Excepţie fac cartofii copţi în coajă, care se înţeapă cu furculiţa şi se curăţă cu cuţitul.

Dulceaţa şi mierea nu se mănîncă direct din borcan. Fiecare îşi ia pe farfurie cît doreşte.

Salata se mănîncă cu furculiţa, însă în cazul frunzelor mari, se utilizează şi cuţitul. Salata iceberg se mănîncă întotdeauna cu furculiţa şi cuţitul. Nu îţi pune salata în farfuria cu mîncare! Dacă nu ai un bol personal pentru salată, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe altă farfurie, decît pe cea cu felul principal!

Supele sînt servite în ceşti sau boluri. Nu se răceşte o supă fierbinte suflînd în ea. În nici un caz nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima înghiţitură. Nu se înmoaie pîinea în supă (în niciun sos).

Spaghetele. Din castronul adus la masă, vă serviţi cu o porţie rezonabilă, apoi le mîncaţi răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mîna dreaptă şi ajutîndu-vă cu lingura ţinută în mîna stîngă.

Mezelurile de toate felurile, tăiate în prealabil în felii, se curăţă de coajă cu furculiţa şi cuţitul, în propria farfurie.

Chiftelele, sarmalele şi ruladele se taie numai cu furculiţa.

Peştele nu se mănîncă la fel ca friptura - nu se foloseşte un cuţit obişnuit. Cuţitul se foloseşte doar la dezosare şi ca ajutor la mîncat. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă, în cazuri de forţă majoră le putem scoate cu două degete. Mîncatul peştelui cere o îndemînare specială.

Mai întîi tăiaţi capul şi coada peştelui cu furculiţa şi cuţitul şi mutaţi-le într-o parte a farfuriei. Apoi inseraţi vîrful cuţitului pe lîngă şira spinării şi despicaţi peştele de la un cap la altul.

În acest moment, aveţi trei opţiuni:

  • trageţi şira spinării afară;
  • desfaceţi peştele ca pe o carte şi scoateţi şira spinării;
  • ridicaţi fileul de deasupra, mîncaţi-l, apoi scoateţi şira spinării din fileul rămas.

Înainte de a ieşi în lume, întrebaţi şi apoi exersaţi acasă.

Orezul se mănîncă şi el cu furculiţa, ajutîndu-ne cu cuţitul.

Ce să NU faci la masă

  • NU te agita. Dacă nu-ţi place ceva, lasă-l în farfurie.
  • NU fotografia masa, vei părea disperat.
  • NU folosi tacîmurile pentru a indica ceva cu ele.
  • NU sufla în mîncare. Aşteaptă să se răcească de la sine.
  • NU fuma la masă, decît dacă ai fost invitat de către gazdă.
  • NU te certa cu chelnerul.
  • NU ţine furculiţa în mînă cînd bei.