Coalitia internationala din Siria si Irak admite ca a ucis peste 1.200 de civili din 2014

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite în Siria şi Irak a recunoscut Joi că 1.257 de civili au fost ucişi în timpul atacurilor aeriene lansate de la începutul operaţiunii Inherent Resolve, în 2014, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Coaliţia a lansat 34.038 de lovituri în total între August 2014 şi sfîrşitul lunii Februarie 2019″, a anunţat coaliţia într-un comunicat. ”În această perioadă, pe baza unor informaţii disponibile, coaliţia estimează că cel puţin 1.257 de civili au fost ucişi neintenţionat în atacuri ale coaliţiei”, notează sursa citată.

Coaliţia, condusă de Statele Unite şi din care face parte Franţa, a precizat, de asemenea, în acest comunicat de presă, că a finalizat, în luna Februarie, examinarea a 147 de rapoarte a unor potenţiale victime civile, din care unul a fost considerat credibil. Este vorba de un bombardament lansat la 13 Septembrie 2017 în apropiere de Rawa, în Irak, împotriva unui depozit de muniţie. Doi civili au fost răniţi, a recunoscut coaliţia.

La sfîrşitul lunii Februarie, erau în curs de examinare 146 de cazuri, dintre care cinci, considerate anterior necredibile, au fost redeschise pe baza unor informaţii noi. ONG-ul Airwars, care înregistrează victimele civile ale tuturor bombardamentelor aeriene din lume, a estimat că cel puţin 7.595 de civili au fost ucişi de către coaliţie, cu mult peste cifra anunţată. Raportul a fost recunoscut credibil Miercuri de către coaliţia care fusese prezentată de Airwars.

Acest bilanţ al coaliţiei nu include bombardamentele din ultimele săptămîni de luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI), al cărui aşa-numit „califat” a fost eliminat pe 23 Martie.