CNSM A SOLICITAT ANRE SA REEXAMINEZE HOTARIRILE PRIVIND MAJORAREA TARIFELOR

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită revizuirea hotărîrilor privind aprobarea noilor tarife la gazele naturale şi energia electrică, „în urma verificării indicatorilor principali şi corectitudinii calculelor prezentate de furnizori pentru a stabili tarife reale şi justificate”. Sindicatele au difuzat astăzi o Declaraţie în care se arată nedumerite de faptul că ANRE a decis creşterea tarifelor fără a efectua un audit.

Potrivit sindicatelor, tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali deja s-au majorat de la 1 ianuarie 2015 cu 2 puncte procentuale prin implementarea cotei TVA de 8 la sută, faţă de 6 la sută în anul trecut. Sindicatele au propus reducerea acestei cote de TVA pînă la 4 la sută, propunere care nu a fost susţinută de fostul Guvern şi Parlament.

CNSM afirmă că datele referitoare la volumul energiei procurate, prezentate de compania Gaz Natural Fenosa diferă cu 13 la sută faţă de energia furnizată şi ca urmare atrag „după sine majorarea nejustificată a tarifelor”.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat, la sfîrşitul săptămînii trecute, tarifele la energia electrică furnizată de Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie cu 36 la sută, RED Nord şi RED Nord-Vest – cu circa 30 la sută, iar tarifele la gazele naturale pentru consumatori cu 15,4 la sută.

CNSM declară că majorarea tarifelor la energia electrică şi gazele naturale va conduce la „înrăutăţirea drastică a nivelului de viaţă al populaţiei, va diminua, în continuare, puterea de cumpărare, care deja a fost afectată de devalorizarea monedei naţionale şi de creşterea cu 8,3 la sută a ratei inflaţiei în iunie 2015, faţă de perioada similară a anului precedent”.

În Declaraţie se face referire la puterea de cumpărare foarte joasă a populaţiei, Republica Moldova ocupă locul 109 din 119 state la acest indicator. Veniturile lunare medii ale unei persoane sînt sub 88 de euro, în timp ce 64,5 la sută din salariaţi au salarii mici şi mijlocii, 92 la sută din pensionari au o pensie mai mică de 1500 de lei, iar pensia medie pe ţară nu acoperă decît 74 la sută din minimul de existenţă, se mai arată în Declaraţie.

„Devalorizarea monedei naţionale a declanşat valul scumpirilor produselor de import. Căderea abruptă a valutei naţionale a provocat scumpirea medicamentelor, preţurile la unele tipuri de mărfuri, mai ales de import, au crescut de cîteva ori”, se constată în Declaraţie.

CNSM propune Parlamentului să întreprindă măsuri de urgenţă în vederea atenuării valului de majorare galopantă a preţurilor pentru a nu admite agravarea mai accentuată a nivelului de trai al populaţiei şi să asigure stabilitatea acestuia. Sindicatele solicită, de asemenea, intervenţia Guvernului şi Preşedintelui ţării. În scopul evitării tensiunilor sociale, CNSM cere indexarea de urgenţă a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor.

În cazul în care revendicările sindicatelor vor fi trecute cu vederea, CNSM anunţă că îşi asumă responsabilitatea de a purcede la acţiuni de protest.