CNPF INSTITUIE ADMINISTRARE SPECIALA LA ASITO

Potrivit unui anunț al reglementatorului, compania ASITO va fi pusă sub administrare specială. Anterior conducerea companiei de asigurări a solicitat retragerea licenței pe care o deține.

În cadrul ședinței Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) din 8 iulie 2016 a fost aprobată hotărîrea de a institui administrarea specială Companiei Internaționale de Asigurări ASITO S.A, se anunță în comunicatul reglementatorului.

Acționarii societății de asigurări ASITO au depus de recent la CNPF o cerere prin care solicita retragerea licenței de activitate. „Solicitarea este rezultatul atacurilor necontenite asupra companiei și imposibilitatea gestionării activelor sale, fapt care face nejustificată rămînerea companiei pe piață", menționa asiguratorul.

Săptămîna trecută, cinci angajați ai ASITO au fost reținuți de către ofițeri ai Centrului Național Anticorupție din Moldova, suspectați de tentativă de infracțiune, delapidare și spălare de bani în proporții mari. De asemenea, în urmă unei decizii a instanței de judecată, Directorul Financiar Adjunct al ASITO, Ruslan Doboș, a fost arestat preventiv pe un termen de 30 de zile, alături de un avocat al companiei. De asemenea, alți trei suspecți reținuți au obligația de a nu părăsi țara.

Urmare a acestora, CNPF a decis blocarea conturilor curente ale ASITO, după ce în luna iulie 2015 a restricționat și extragerea disponibilităților bănești din conturile de depozit ale asiguratorului, lăsînd spre liberă gestionare conturile curente ale companiei, respectiv cele pentru a-și onora obligațiile față de asigurați.

Vlad VASILCOV (agora.md)