CÎND SE TERMINĂ CRIZA ÎN EUROPA

Toată lumea rămîne cu ochii pe Europa. Toată lumea aşteaptă ca recesiunea din această regiune a planetei să ia sfîrşit. Inclusiv noi, moldovenii, care vindem aproape jumătate din mărfurile noastre pe continent, beneficiem lunar de remitenţe, ce valorează zeci de milioane de dolari SUA. Din păcate, aflăm din surse externe de informare că economia zonei euro prezintă în continuare semne de deteriorare, în condiţiile în care rata şomajului a atins un nou record, iar cheltuielile de consum au scăzut în principalele economii din zona euro, indicînd că cea mai lungă recesiune din regiune nu se va termina curînd.

Astfel, rata şomajului din zona euro a urcat la nivelul maxim de 12,2 procente, potrivit datelor Eurostat. Numărul şomerilor a crescut cu 95 mii de persoane, la 19,4 milioane. Mai rău, analiştii estimează că pînă la sfîrşitul anului vor exista 20 de milioane de şomeri în regiune, notează Wall Street Journal.

Datele arată şi adîncirea diferenţelor dintre statele europene. În timp ce rata şomajului este de doar 4,9 procente în Austria şi de 5,4 procente în Germania, aceasta ajunge la aproape 18 procente în Portugalia şi la peste 25 procente în Spania şi Grecia. În rîndul tinerilor, şomajul depăşeşte 60 procente în Spania şi Portugalia şi 40 procente în Germania.

Jonas Prising, preşedintele ManpowerGroup pentru America şi Europa de Sud, consideră că situaţia nu se va îmbunătăţi în perioada următoare. Şomajul va continua să crească într-un interval de trei-şase luni, dupa care se va menţine la niveluri ridicate pentru un timp, ca urmare a creşterii economice reduse şi a lipsei măsurilor pentru stimularea pieţei muncii.

În acest context, este grav afectat consumul. În Franţa, unde rata şomajului a crescut puternic în ultimele luni, vînzările din retail au scăzut cu 0,3 la sută în aprilie faţă de martie. Chiar şi în Germania s-a înregistrat un declin al vînzărilor de 0,4 la sută faţă de luna trecută.

Aceste evoluţii din primele două economii din zona euro arată că, în afara exporturilor, există puţine surse de creştere care ar putea să scoată regiunea din recesiune.

Mult mai optimişti se arată funcţionarii europeni. Bunăoară, Mario Draghi, preşedintele Băncii Central Europene (BCE) crede că zona euro va cunoaşte o relansare graduală pînă la sfîrşitul anului. Acesta a declarat că politica monetară relaxantă a instituţiei conduse de dînsul şi cererea externă ar urma să permită o relansare graduală a economiei zonei euro înainte de sfîrşitul acestui an, relatează AFP.

Potrivit lui, situaţia economică din zona euro rămîne una dificilă, însă există cîteva semnale referitoare la o posibilă stabilizare, iar scenariul de bază rămîne în continuare acela al unei îmbunătăţiri graduale care va începe în ultima parte a anului. El a mai precizat că pentru a inspira încredere, responsabilii politici trebuie să respecte cu fidelitate programele de ajustare bugetară. Cîştigurile obţinute din relaxarea acestor programe ar fi foarte mici dacă pieţele s-ar aştepta la noi măsuri ulterioare de austeritate bugetară, a avertizat Draghi.

Pusă pe găsirea soluţiilor pentru susţinerea creşterii economice în zona euro, BCE a redus în luna mai dobînda de referinţă la nivelul minim record de 0,5 procente. Tot atunci, BCE a redus la 1 procent dobînda la care băncile se pot împrumuta pentru 24 de ore de la BCE, dar a menţinut la 0 dobînda la care băncile pot plasa bani la BCE pentru 24 de ore.

Sinteză de Vlad LOGHIN