CM-2018: UNDE NE SINT FAVORITELE?

Mondialul din Rusia a oferit pînă acum o serie de surprize, la loc de frunte aflîndu-se Mexic - Germania şi Islanda - Argentina. Şi iată că, după ce marile favorite au păţit-o, a venit rîndul naţionalelor din linia a doua să aibă parte de înfrîngeri neaşteptate şi amare. Columbia şi Polonia nu erau cotate ca pretendente clare la titlu, dar cu siguranţă că porneau cu gîndul exclusiv la cele 3 puncte în confruntările cu Japonia şi respectiv Senegal. Şi totuşi, reprezentantele Asiei şi Africii au fost cele care au triumfat, cu acelaşi scor: 2-1.

Am fost în mod special surprins de evoluţia naţionalei Poloniei, una lipsită de orizont, cu un joc plat şi cu greşeli fatale în faza defensivă. Lewandowski, cel care administra 5 goluri în două partide în preliminarii împotriva României, a ieşit în evidenţă marţi doar printr-o lovitură liberă. În schimb, erorile de care pomeneam au dus la marcarea ambelor goluri în poarta lui Szczesny. Nu aş acuza atît de mult nefericita deviere în proprie poartă a lui Thiago Cionek, cît uşurinţa cu care, în faza premergătoare, Piszczek a fost depăşit într-un duel cu Mbaye Niang, şi inutila pasă înapoi a lui Krychowiak, care a surprins apărarea leşilor complet deconectată.

Una peste alta, senegalezii au debutat entuziasmant, cu o victorie neaşteptată, la fel ca în 2002, dar care “nu oferă acelaşi sentiment deosebit pe care l-am avut în urmă cu 16 ani, împotriva Franţei, puterea colonială care a stăpînit Senegalul”, după cum a ţinut să sublinieze antrenorul Aliou Cissé.

A început deja şi faza a doua a grupelor, Rusia obţinînd o nouă victorie şi impunînd acelaşi jucător din meciul cu Arabia Saudită: Denis Cerîşev. Ales din nou omul meciului, acesta a marcat golul eliberator împotriva Egiptului şi încearcă să calce pe urmele celui care în 1990, anul naşterii lui Cerîşev, venea tot din postura de rezervă la un turneu final desfăşurat pe teren propriu şi marca pe bandă rulantă: Salvatore Schilacci.

Întîmpinată iniţial cu destul scepticism, uneori cu ironii privind situarea pe ultimul loc în clasamentul FIFA dintre toate echipele participante, evoluţia naţionalei gazdă a fost peste aşteptări pînă acum: 8 goluri, calificarea din grupe după 32 de ani (din 1986, de pe vremea Uniunii Sovietice) şi o foarte bună propagandă pentru relansarea fotbalului local. Presa rusă împărtăşeşte entuziasmul, oferind titluri precum “Primii” sau “Salah? Cerişev! Dzyuba!! Cercesov!!!”.

Rămîne aşteptat revirimentul granzilor, care în mod cert nu se vor împăca cu surprizele neplăcute de pînă acum. Sezoanele obositoare la care au participat jucătorii de top şi-au pus în mod cert amprenta atît asupra formei fizice cît şi a motivaţiei, însă marii fotbalişti şi marile echipe au capacitatea de a merge mai departe chiar şi atunci cînd jocul nu se află la cel mai bun nivel.

Cătălin TUDOSE (romaniansoccer.ro)