CM-2018: FRANTA PENTRU A 3-A OARA IN FINALA!

Franța a învins-o la limită pe Belgia, 1-0, și e prima finalistă a Mondialului din Rusia. Unicul gol al partidei a fost reușit de Samuel Umtiti, în minutul 51.

Belgienii au privit mereu dincolo de graniță, sperînd să prindă din urmă fotbalul francez. Puștii valoni țineau cu vecinii, ca frații Hazard, care-și îmbrăcau tricourile cu numele lui Zidane pe spate și scandau "Allez Les Bleus". Zizou era idolul lor, mai mult decît Luc Nilis. Iubeau "generația 1998" albastră, în loc să admire naționala roșie. "Dracii roșii" erau cam palizi la acea vreme. Și treceau în nordul Hexagonului, alegînd să învețe tainele sportului preferat la Lille, nu la Anderlecht.

 

De ce nu titlul?

Dar timpul a trecut, Eden a ajuns mare, mare fotbalist, într-o generație splendidă, cu un selecționer spaniol, Roberto Martínez, și un asistent francez, Thierry Henry, golgeter all-time al Franței. Acum era timpul lor, credeau ei. Erau în semifinalele Mondialului după 32 de ani. De ce n-ar juca și prima lor finală din istorie? Și de ce nu titlul?

"Cocoșii" voiau și ei o performanță, un trofeu. Nu afirmarea, pentru că, în 2016, fuseseră la un pas de succes la Euro, ci confirmarea. Griezmann și Pogba, Lloris și Kanté. Plus acest irezistibil Mbappé, steaua viitorului.

 

Albastru tactic. Roșu are mingea

Cum a început meciul de la Sankt Petersburg, cum a primit mingea, Mbappé a sprintat ca un mustang. Pentru el, nu există limite.

Numai că Franța n-a plonjat spre careul advers precum Kylian. A așteptat. S-a apărat calm, calculat, aglomerînd zona centrală și încercînd să reducă spațiile la minimum. Contrele însă blitz, din cîteva pase ori chiar dintr-una, erau în careu, totul în viteză, totul vertical, pe poartă. Deschamps miza pe surpriză, nu pe posesie.

I-a cedat premeditat balonul Belgiei, care a condus meciul și care putea deschide scorul înainte de pauză. De cîteva ori: Hazard, mereu cu o fentă subtilă, mereu cu un pas înaintea lui Pavard, a creat panică printre albaștri. Numai finalizarea a eșuat. Nu a fost ce îi sfătuise Titi Henry. "Dracii roșii" au ratat sau Lloris a fost mai inspirat decît ei.

 

Cu Giroud, victorie la limită

În final de repriză, albaștrii și-au creat o ocazie uriașă, pentru că Mbappé știe și să paseze inteligent, nu doar să alerge și să șuteze. O deschidere perfectă și Pavard a rămas singur cu portarul rival. Piciorul drept al lui Courtois a interzis golul. Numai atunci. L-a amînat.

Imediat după pauză, n-a mai putut evita golul. La un corner, Umtiti a sărit mai sus decît Fellaini, deviind în plasă. 1-0 era exact ce își dorea Deschamps. O victorie la limită.

Cînd îl ai vîrf pe Giroud, care nu înscrie deloc la Mondial, indiferent de adversar, e dificil să aștepți mai mult într-o semifinală de Mondial. Te rogi ca Lloris să fie în formă, iar marile talente belgiene să nu iasă din rețeaua apărării tale în fața careului. Ceea ce s-a și întîmplat.

După 12 ani, Franța joacă din nou finala Mondialului. După 20 de ani, Griezmann visează să-l imite pe Zidane. Și să cîștige trofeul. Iar Deschamps poate să fie campion mondial și ca jucător, și ca selecționer.

 

32 de goluri s-au marcat cu capul în acest Mondial; ultimul, Umtiti; în 2002 s-au înscris 35 de goluri cu capul.

14 jucători din Premier League au fost titulari aseară, la semifinala de la Sankt Petersburg: 4 la francezi, 10 la belgien.

20 de ani au trecut de la unicul Mondial cucerit de Franța.

64.286 de spectatori au fost prezenți pe arena din Sankt Petersburg.

Sursa: gsp.ro