CM-2018: CIT VEZI CU OCHII, SPECTACOL

Ritmul şi nivelul de joc al Campionatului Mondial poate fi considerat unul foarte bun pînă acum. Ultimele două zile ne-au oferit spectacole memorabile şi surprize pe măsură.

După ce Islanda a ţinut în şah Argentina, ziua de sîmbătă a continuat cu spectacolul confruntării Danemarca - Peru. Sud-americanii, reveniţi după 36 de ani la un turneu final, au făcut toate eforturile pentru a se impune în acest meci. Au dominat, au atacat, şi-au creat ocazii, au irosit şi un penalty, dar Danemarca a dat lovitura, speculînd o breşă a apărării "incaşilor". În ciuda vizibilei dezamăgiri de la final, urmaşii lui Teófilo Cubillas au lăsat o impresie foarte bună şi îşi pot juca în continuare şansele de calificare.

Însă marea lovitură a aparţinut mexicanilor, care nu doar că au adus cea mai mare surpriză de pînă acum, dar au oferit şi un meci deosebit. Superioritatea acestora s-a putut vedea în prima repriză, care a abundant în acţiuni periculoase la poarta lui Neuer, culminînd cu golul lui Hirving Lozano. Atacantul de doar 22 de ani, care din vara lui 2017 evoluează pentru PSV Eindhoven, a avut şi satisfacţia de a fi declarat omul meciului. "Nu ştiu dacă este cea mai mare victorie din istoria naţionalei Mexicului, dar cu siguranţă este una din cele mai mari. În ceea ce mă priveşte însă, nu am dubii: e cel mai important gol al meu de pînă acum". În partea a doua, deşi dominaţi, nord-americanii au mai avut cîteva ţîşniri şi ar fi putut chiar mări diferenţa.

Antrenorul columbian Juan Carlos Osorio dedică victoria zecilor de mii de suporteri veniţi pînă la Moscova de peste Ocean şi promite să celebreze succesul "în mod responsabil", fără a se considera favorit la calificare. Suedia şi Coreea de Sud reprezintă la rîndul lor adversari foarte dificili.

De partea cealaltă, Joachim Löw este într-o situaţie destul de dificilă. După ce nemţii i-au învins mereu pe mexicani la turneele finale (1978, 1986, 1998), a venit momentul amar al înfragerii. Mai mult, este prima înfrîngere a unei europene la actuala ediţie, şi vine tocmai asupra campioanei en-titre. Mannschaft-ul nu a mai pierdut deschiderea unui Mondial din 1982, o surpriză încă şi mai mare, un 1-2 cu Algeria. Dar şi atunci a trecut de grupe şi a mers pînă în finală - e drept, după un meci cel puţin controversat cu Austria.

Germanii au de obicei capacitatea de a reveni din astfel de momente, însă adversarul următor, Suedia, se anunţă cel puţin la fel de dificil precum învingătoarea de azi.

Cătălin TUDOSE (romaniansoccer.ro)