Clovnii si fiarele agresive din ”Circul Prezidential”

Natalia Gavrilița sau doamna transformată în precupeață

Mihai CONȚIU

Republica Moldova, cred, este singura Țară europeană în care nu mai există instituția artistică numită Circ. Generații întregi de copii moldoveni au fost lipsiți de una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei, care se (re)găsește în spectacolele de circ. Dacă ne iubim copiii, Circul de Stat pentru copii ar trebui să fie o prioritate națională, nu alte Tribunale și Procuraturi subordonate direct Președintei Maia Sandu. …Numai la nevoile copiilor nu se gîndește domnișoara Președintă! Domniei sale îi este cu mult mai apropiat ”Circul Prezidențial” inaugurat odată cu învestirea sa în funcție. Astfel, copiii nu trebuie să se bucure de prezența clovnilor din arenă, de numere de iluzionism și acrobație și de animalele dresate, ci de directorul ”Circului Prezidențial” Sandu și de animalele politice sălbatice dresate de ea.

Inițial, cînd Natalia Gavrilița a fost desemnată de Sandu drept candidat la funcția de premier, luîndu-i în calcul CV-ul, mi s-a părut o soluție rezonabilă. De unde era să bănuiesc că Sandu vrea să-și aducă în ”Guvernul ei” cele mai bizare și suspecte rase de animale sălbatice politice din PAS, iar asta pentru că nu are oameni? Cînd Gavrilița a nominalizat componența Cabinetului de Miniștri, am văzut una din cuștile cu fiare sălbatice din ”Circul Prezidențial”. Cînd Gavrilița a deschis gura și a vorbit în Parlament, am văzut/auzit cu cîtă ușurință a renunțat la statutul de doamnă în favoarea celui de precupeață agresivă și hoață. Aveam senzația că văd o deținută condamnată pentru vagabondaj care urlă isteric și amenințător la gardieni. În stilul Maiei Sandu, ea, practic, răcnea, îi amenința și îi soma pe deputați să-și dea demisia. Era disperată ca una căreia, în cel mai delicat moment, i se consumase bateria de la vibrator. Era ca și cum deputații erau cei care ”au venit la judecata ei”, nu că ea, în realitate, era cea examinată!

Nimeni și niciodată, în ultimii 30 de ani, nu a reușit să  ridice pe culmile absolutului prostia politică, așa cum au reușit Sandu, PAS și Gavrilița în Parlament! Numai în spitalele de nebuni ori în filmele cu proști se poate  imagina un joc de circ în care cineva se poate juca de-a Președintele, care își scoate un animal politic dint-o cușcă, îl desemnează premier candidat, îi dictează ce rase de iepuri, hiene și cîini că-și ia în trupă, îl pune să conceapă un program de guvernare, iar mai apoi îl trimite în Parlament ca să ragă la deputați și să le ceară să nu-l voteze!

După ce deputații au trimis-o înapoi în cușca Circului pe Gavrilița, după o convocare formală a grupurilor parlamentare la Președinție, sfidînd Constituția și o Hotărîre a CC din 6 August 2020, în sensul că se constituise o majoritate parlamentară în susținerea candidatei de alternativă Mariana Durleșteanu, pe care Președinta era obligată s-o nominalizeze, Sandu, ca într-o transă isterică, a refuzat și s-a grăbit suspect s-o desemneze imediat tot pe Gavrilița la funcția de premier candidat.

UE și SUA tac față de aceste abuzuri, față de tentativa clară de uzurpare a puterii în Stat, dîndu-ne de înțeles că o susțin pe Sandu. Acum e mai clar decît oricînd că Sandu și PAS rîvnesc să-și subordoneze Țara în stilul mafiot al lui Plahotniuc. Constatăm, astfel, că Occidentul și ”vocea germană” care o coordonează pe Sandu disprețuiesc nu doar Constituția, Hotărîrile CC și pe moldovenii cei mulți care știu că Legea este cea care asigură securitatea Statului!

”Circul Prezidențial” a deschis cuștile celor mai sălbatice animale politice. Ne așteaptă vremuri grele, tulburi, în perspectiva cărora Sandu va deveni la fel de malefică și odioasă ca și Plahotniuc! Veți vedea!