CITI CENTIMETRI TREBUIE SA AIBA GITUL UNUI OM SANATOS?

Dr. Frederick Saldmann susţine în cartea sa „Sănătatea fără riscuri” că, dacă ne măsurăm circumferinţa gîtului, putem afla dacă sîntem expuşi unor boli cardiovasculare sau obezităţii.

Pentru a afla dacă eşti supraponderal, nu trebuie neapărat să afli ce IMC ai. Adică nu trebuie să împarţi greutatea (kg) la pătratul înălțimii (m). În plus, acest calcul este tot mai mult pus sub semnul întrebării de către medici.

„Mușchii sînt mult mai grei decît grăsimea, o persoană foarte musculoasă va avea un IMC corespunzător unui supraponderal, ceea ce nu corespunde realității”, susține dr. Frederick Saldmann.

El mai spune că excesul de greutate poate fi evaluat prin măsurarea dimensiunii gîtului: „Circumferinţa gîtului este un marker independent al riscului de boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, scăderea colesterolului bun şi de apnee în somn”. Dr. Frederick Saldmann, în baza mai multor studii științifice, specifică că: „ la copiii cu vîrsta de 6 ani şi circumferinţa gîtului de peste 28 de centimetri, riscul de exces de greutate şi obezitate cresc de 3,6 ori. La femei, riscul cardiovascular apare la 36 cm și, la bărbaţi, la 39 cm”.

După ce vă măsuraţi gîtul, veți constata că dacă slăbiţi şi faceţi sport, circumferinţa acestuia se va reduce.

Sursa: doctorexpres.ro