Citi bani sunt cheltuiti, de fapt, pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva virusului COVID-19

Pe măsură ce coronavirusul COVID-19 s-a extins în întreaga lume, cu noi cazuri de infecţie şi morţi, o serie de companii din întreaga lume au început să lucreze la realizarea unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2. Din păcate, perioada minimă de producere a unui vaccin (dezvoltare, studii clinice şi testări) şi disponibilitate a lui la scară largă este între 12 și 18 luni, potrivit estimărilor unor cercetători. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) afirmă, însă, că perioada medie de producere şi disponibilitate a unui vaccin este de circa 4 ani, dar se fac eforturi pentru a se obţine mult mai devreme. În prezent, specialiştii de la OMS evaluează circa 40 de potenţiale vaccinuri  împotriva virusului SARS-CoV-2 şi circa 200 de tratamente pentru COVID-19. 

În privinţa costurilor de obţinere a unui vaccin, acestea pot diferi. Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătire pentru Epidemii (CEPI), o agenţie internaţională înfiinţată în 2017 pentru a face faţă crizelor de sănătate exact ca cea generată de actualul coronavirus, a anunţat că sunt necesare două miliarde de dolari pentru a susţine dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului responsabil pentru COVID-19. Potrivit CEPI, această sumă este necesară pentru a „extinde numărul vaccinurilor candidate, pentru a creşte şansele de succes şi pentru a finanţa testele clinice”. 

„Ambiţia noastră este să avem cel puţin 3 candidaţi la vaccin, care ar putea fi prezentaţi autorităţilor de reglementare pentru a primi licenţă pentru utilizare generală/utilizare în epidemii”, au anunţat reprezentanţii CEPI. Cele două miliarde de dolari ar fi folosite în 4 etape:

1. 100 de milioane de dolari imediat

  • Pentru dezvoltarea a 8 vaccinuri candidat prin studii clinice în faza 1.

2. O sumă de 375 milioane de dolari pînă la sfîrşitul lunii Martie 2020

  • Pentru fabricarea materialelor necesare pentru studiile clinice în fazele 2 şi 3 pentru 4-6 potenţiale vaccinuri împotriva coronavirusului COVID-19.
  • Pregătirea fazelor 2/3 a studiilor clinice pentru 4-6 vaccinuri candidat (potenţiala începere a unui studiu în faza a 2-a pentru un singur potenţial vaccin).
  • Investiţii iniţiale pentru extinderea capacităţii de producţie la nivel mondial.

„Aceste investiţii sunt necesare pentru a fi siguri că vaccinul este disponibil în final la scară şi la nivel global”, afirmă reprezentanţii CEPI, agenţia înfiinţă la Davos, în 2017, ca un parteneriat public, privat, filantropic şi organizaţii civile, pentru a dezvolta vaccinuri care să oprească viitoarele epidemii.

3. Circa 400 milioane de dolari pînă la sfîrşitul lunii Iunie 2020, pentru a susţine:

  • Testarea a cel puţin 2 vaccinuri pentru SARS-CoV-2 în fazele 2/3 de studii clinice.
  • Pregătirea studiilor clinice din fazele 2/3 în mai multe locuri la nivel global.
  • Producerea de material suplimentar pentru fazele 2/3 ale studiilor clinice. 
  • Investiţii suplimentare în extinderea/transferul de tehnologie a procesului de fabricaţie pentru pînă la 6 vaccinuri împotriva COVID-19.

4. Între 500 şi 750 de milioane de dolari în 2021 pentru:

  • Îmbunătăţirea capacităţii de producţie la nivel global cu transfer de tehnologie în zone geografice diferite pentru maxim 3 potenţiale vaccinuri pentru SARS-CoV-2.
  • Finalizarea testelor clinice.
  • Finalizarea cerinţelor de reglementare şi de calitate pentru cel puţin 3 vaccinuri.
  • Pregătirea dosarelor de reglementare pentru autorizarea de urgenţă/depunerea licenţei pentru cele trei vaccinuri create pentru a stopa îmbolnăvirile cu COVID-19.

Vineri, laboratorul german CureVac, o companie privată finanţată de CEPI, a anunţat că ar putea produce la scară masivă un vaccin, dacă metoda dozajului mic oferă rezultate. După ce a primit în Ianuarie o finanţare de 8,3 milioane de dolari de la CEPI, laboratorul CureVac a început dezvoltarea unei tehnologii de vaccinare în dozaj mic pentru coronavirus. Compania germană speră să obţină un vaccin experimental în Iunie ori Iulie, după care va începe efectuarea testelor pe oameni.

O companie canadiană a dezvoltat o parte a unui vaccin împotriva COVID-19

La nivel mondial, există o serie de eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului COVID-19. Recent, reprezentanţii companiei biofarmaceutice Medicago, cu sediul central în Quebec, Canada, au anunţat producerea cu succes a unei particule de tip virus (VLP) a noului coronavirus, după numai 20 de zile de la obţinerea genei SARS-CoV-2. Avînd 450 de angajaţi în Canada şi Statele Unite, Medicago este deţinută în proporţie de 40% de Philip Morris. Acest gigant al tutunului a investit 15 milioane de dolari în compania biofarmaceutică.

Reprezentanţii Medicago au anunţat că producerea particulei tip virus este un prim pas în dezvoltarea unui vaccin eficient, care ar putea fi disponibil pentru teste pe oameni începînd cu luna Iulie. În realizarea acestui vaccin, Medicago colaborează cu Centrul pentru Cercetări în Domeniul Bolilor Infecţioase al Laval University, care a contribuit anterior la dezvoltarea unui vaccin împotriva Ebola. Totodată, în 2009, Medicago a produs un vaccin candidat împotriva H1N1 la numai 19 zile de la apariţia virusului. Mediago a produs, în 2012, cîteva milioane de doze de vaccin monovalent pentru gripă. (Descoperă.ro)