Citeva trucuri psihologice prin care-i poti face pe oameni sa te placa imediat

Experţii susţin că există motive precise pentru care o anumită persoană este mai plăcută decît alta. The Independent întocmeşte o listă cu 15 factori, descoperiţi în numeroase studii efectuate de psihologi, care pot duce la o personalitate plăcută. Aşadar, această listă este una practică pentru animalul social din noi şi, de asemenea, aruncă o lumină asupra factorilor şi dinamicii prieteniei pe care de multe ori - deoarece vine de la sine - nu le băgăm de seamă.

Copiază persoana cu care eşti. Strategia se numeşte oglindirea şi implică mimarea subtilă a comportamentului altei persoane. Cînd vorbeşti cu cineva, încearcă să imiţi acea persoană, de la limbajul corpului, gesturi şi expresii faciale.

Petrece mai mult timp pe lîngă cei cu care vrei să te împrieteneşti. Conform efectului expunerii, cu cît o persoană te vede mai mult, cu atît devine mai familiară cu prezenţa ta, chiar dacă acest lucru nu implică niciun fel de interacţiune.

Oferă complimente. Oamenii vor asocia acele complimente cu personalitatea ta. Dacă descrii pe cineva ca onest şi bun, oamenii te vor asocia cu aceste calităţi. Opusul este de asemenea valid: dacă jigneşti constant pe cei din jurul tău, oamenii vor asocia acele elemente negative cu personalitatea ta, chiar dacă aceştia nu au fost cei care au suferit injuriile.

Afişează emoţii pozitive. Contagiunea emoţională descrie ceea ce se întîmplă atunci cînd oamenii sunt puternic influenţaţi de stările altor persoane, astfel, dacă doreşti ca oamenii să se simtă bine lîngă tine, trebuie să afişezi emoţii pozitive.

Fii cald şi competent. Aici sunt implicate două elemente strîns legate. Dacă eşti prietenos, oamenii vor avea încredere în tine şi te vor respecta pe baza competenţelor tale, precum nivelul educaţional.

Arată-ţi defectele. Oamenii te vor plăcea mai mult dacă greşeşti, dar nu înainte de a dovedi că eşti competent. Arătînd că nu eşti perfect te face mai abordabil şi mai vulnerabil (deci nu un pericol) pentru oamenii din jurul tău.

Pune accentul pe valorile împărţite. Este foarte bine atunci cînd două persoane împart aceleaşi gusturi, dar nu este îndeajuns. Este nevoie şi de accentuarea pe acest aspect.

Atinge-i ocazional. Atinsul discret, al braţului sau al spatelui îl face pe interlocutor să se simtă mai apropiat. Un studiu a arătat că bărbaţii îşi dublează şansele de a intra într-o discuţie cu o femeie atunci cînd îi ating discret braţul.

Zîmbeşte. Acesta este probabil cel mai vechi truc, cunoscut în media, politică, marketing şi în multe alte domenii care implică relaţii sociale.

Vezi persoana în cauză aşa cum îi place acesteia să se vadă. Oamenii doresc să fie percepuţi într-un mod care se potriveşte cu felul în care se văd ei. Acest fenomen este descris de teoria autoverificării. Altfel spus, dorim confirmare de la cei din jur.

Spune-le un secret. Aceasta este o tehnică foarte eficientă. Oferă ideea că ai încredere în persoana respectivă şi, de asemenea, oferă perspectiva că o simţi apropiată, răspunzînd, probabil, în acelaşi fel.

Arată că poţi purta secrete. Continuînd ideea precedentă, ţinerea unui secret este probabil cea mai eficientă metodă de a-ţi face un nou prieten. Este dovada supremă de încredere.

Simţul umorului. Rîsul, sau umorul, este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei persoane abordabile şi prietenoase şi, conform studiilor, nu poate lipsi.

Lasă-i să vorbească despre ei. Cercetătorii de la Harvard au precizat că vorbitul despre tine este la fel de benefic ca mîncatul felului preferat sau sexul. Astfel, oferind posibilitatea unei persoane să vorbească despre ea va crea o amintire mult mai bună a persoanei respective despre tine.

Fii puţin vulnerabil. Cum am menţionat anterior, vulnerabilitatea face o persoană să se simtă mai în siguranţă lîngă tine, deci mai abordabil.

Cristina Chistol, studentă, Jurnalism, USM