Citeva lucruri inedite despre Spania. Cite limbi se vorbesc in aceasta tara si care este adevarata catedrala a Barcelonei

Spania este una dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, concurînd doar cu Franţa şi Italia pe acest segment. Însă Spania înseamnă mai mult decît o destinaţie turistică populară şi mai mult decît o sumedenie de plaje însorite, populate în cea mai mare parte a timpului de nordici care tînjesc după soarele Sudului. Deşi din punct de vedere economic nu este una dintre ţările cele mai bogate de pe bătrînul continent, cultura şi civilizaţia spaniolă continuă să atragă ca un magnet. Şi chiar dacă este una dintre cele mai cunoscute ţări, Spania rămîne plină de surprize care aşteaptă să fie descoperite.    

Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume

Ţara se confruntă cu o rată uriaşă de şomaj, iar economia a fost la un pas de a intra în colaps în timpul crizei. În 2013, aproape unul din trei spanioli a rămas şomer (27,2%) şi existau temeri serioase că Spania, Italia şi Portugalia vor ajunge în situaţia Greciei. 

Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă din lume. Potrivit statisticilor, numărul vorbitorilor nativi trece de 400 de milioane de oameni. Spaniola este limba  oficială în ţări precum Cuba, Ecuador, Argentina, Bolivia, Columbia, Mexic, Paraguay, Uruguay, Chile, Honduras, Peru, Republica Dominicană, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Puerto Rico, Guinea Ecuatorială, Panama şi Venezuela. Şi bineînţeles în Spania. Şi totuşi, în Spania doar ceva mai mult de 70% dintre locuitorii acestei ţări vorbesc spaniola. Aproape 30% din populaţie vorbeşte bască, galiciană, catalană sau alte limbi. Multe alte state ale lumii, inclusiv Statele Unite ale Americii, au mai mulţi vorbitori de limba spaniolă decît Spania. Multe regiuni spaniole vorbesc în dialect (catalan, galic, basc).    

Imn naţional fără cuvinte 

În schimb, imnul Spaniei, La Marcha Real („Marşul regal”) nu are versuri. Imnul naţional al acestei ţări este şi unul dintre cele mai vechi. A fost adoptat în 1770, cînd a fost declarat de regele Carlos al II-lea imn de onoare oficial. Ibericii sunt printre cei mai longevivi oameni, iar potrivit unor studii, Spania ar fi cea de-a patra ţară a lumii, raportat la speranţa de viaţă a populaţiei. Alimentaţia sănătoasă, specifică ţărilor din bazinul Mediteranei şi apetitul oamenilor pentru sport ar putea fi ingredientele acestei performanţe. De altfel Spania este cel mai important producător de ulei de măsline, la nivel mondial. Aproximativ 40% din producţia mondială de ulei de măsline provine din Spania. Totuşi, ibericii sunt doar pe locul doi în lume atunci cînd vine vorba despre consumul acestui, fiind devansaţi de italieni.    

Sagrada Familia nu e catedrala Barcelonei

Doar că spaniolii au şi cîteva recorduri care nu îi fac să se simtă tocmai confortabili. Arhitecţii din Benidorm au reuşit să se facă de rîs, după ce au proiectat o clădire cu 47 de etaje, înaltă de aproximativ 200 de metri, numai că au „uitat” să-i proiecteze măcar un lift.

Asta nu înseamnă, însă, că Spania duce lipsă de arhitecţi valoroşi sau că astfel de proiecte bizare ar fi aici la ordinea zilei. În realitate, Spania este una dintre ţările Europei cu o moştenire arhitecturală uluitoare, fiind şi locul în care diverse stiluri arhitectonice se întrepătrund. Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale acestei ţări este celebra La Sagrada Familia din Barcelona. Totuşi, catalanii nu o consideră adevărata catedrală a oraşului. Catedrala metropolei se numeşte Santa Eulalia şi se găseşte în Plaça de la Seu. (Adevărul.ro)