CITE SIMBETE VOR MUNCI SI CITE ZILE SE VOR ODIHNI BUGETARII MOLDOVENI LA SFIRSIT DE AN

Bugetarii din Moldova vor avea trei minivacanțe prilejuite de sărbătorile de iarnă, însă o parte din zile vor trebui recuperate.

Două zile de sîmbătă, din 8 și 15 decembrie, au fost declarate drept zile de lucru în Moldova. O hotărîre în acest sens a fost adoptată de Guvern încă pe 24 ianuarie curent. Decizia a fost luată din considerente de optimizare a procesului de muncă și pentru a le da bugetarilor posibilitatea de a se odihni mai mult în perioada sărbătorilor.

Astfel, trei săptămîni consecutiv, cetățenii țării se vor putea odihni cîte patru zile la rînd – de pe 22 pînă pe 25 decembrie, de pe 29 decembrie 2018 pînă pe 1 ianuarie 2019 și de pe 5 pînă pe 8 ianuarie.

 

Zile libere legale în Moldova

Potrivit Hotărîrii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, bugetarii au zile libere de Crăciun, Anul Nou, Paște, Ziua Internațională a Femeii, Ziua Muncii, Ziua Victoriei, Ziua Internațională a Copilului, Ziua Republicii și Ziua Limbii.

 

Trei minivacanțe în 2019

De altfel, bugetarii vor avea anul viitor alte trei minivacanțe. La sfîrșitul lunii noiembrie, Guvernul a aprobat o hotărîre cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2019.

Astfel, au fost declarate libere zilele de marți, 30 aprilie, de vineri, 10 mai, și de luni, 26 august, din anul 2019. Acestea preced sau urmează unele zile de sărbătoare care sînt libere. Acestea ar urma să fie recuperate în sîmbetele din 13 aprilie, 18 mai și 17 august 2019.

Potrivit acestei hotărîri, bugetarii se vor bucura de cinci zile libere de Paști, marcat anul viitor pe data de 28 aprilie și 1 Mai – Ziua Internațională a Muncii. Zilele libere vor începe de sîmbătă 27 aprilie și vor dura pînă joi, 2 mai.

O altă minivacanță de patru zile pentru bugetari va urma peste o săptămînă. Începînd cu ziua de joi, 9 mai, cînd în Moldova este marcată oficial Ziua Victoriei și Ziua Europei, și pînă luni, 13 mai, moldovenii se vor bucura de patru zile libere.

A treia minivacanță de cinci zile va fi la sfîrșitul verii. Începînd cu data de 24 august și pînă pe data de 28 august inclusiv, toți salariații se vor odihni. După care vor reveni la muncă două zile, miercuri și joi, 29 și 30 august, iar vineri, 31 august, de Ziua Limbii Noastre, vor avea din nou zi liberă, urmată de sîmbătă și duminică.

Sursa: sputnik.md