CIT VOR MAI TINE NINSORILE?

Se pare că iarna adevărată, cu ger și ninsoarea, nu va dura prea mult. Potrivit meteorologilor, în țara va ninge încă două zile, apoi va ploua și vor reveni temperaturile de pînă la +10 grade Celsius.

Meteorologul Ghenadie Roșca a relatat pentru Sputnik Moldova că cel mai mult a nins în raionale de sud ale țării, iar la Ștefan Vodă stratul de zăpadă a ajuns pînă la 17 centimetri în dimineața zilei de joi. Specialistul susține că acea cantitate de zăpadă care a căzut în zilele de miercuri și joi constituie o anormale pentru Republica Moldova, din acest considerent a fost emis Codul portocaliu de condiții meteo complicate, care expiră joi, 28 ianuarie. Deși în aceste zile au căzut precipitații peste normă, în următoarele zile vremea se va schimba. 

„Pînă pe data de 1 februarie ne așteptăm să avem precipitații sub formă de lapoviță și este posibil ca, începînd cu data de întîi, sa avem precipitații deja sub formă de ploaie. Pentru această perioadă ne așteptăm să avem valori termice pînă la -10 grade pe timp de noapte, iar pînă pe 4 februarie ne așteptăm la temperaturi între zero și + 5 ° noaptea”, a precizat meteorologul Ghenadie Roșca. 

Specialistul a mai spus că, începînd cu data de 29 ianuarie, temperaturile vor oscila între zero și +5 °, iar pînă pe data de patru februarie maximele termice vor ajunge ziua pînă la +10 grade Celsius. 

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod portocaliu de condiții meteo complicate în perioada 27 - 28 ianuarie. În contextul deplasării unui ciclon sudic în intervalul respectiv, pe arii extinse au căzut precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare. Izolat a viscolit și s-au format troiene. Din cauza vremii mai mulți șoferi au rămas blocați pe drumuri și au solicitat ajutorul salvatorilor. 

Sursa: sputnik.md