CIT TIMP SE VOR SALUTA CRESTINII CU „HRISTOS A INVIAT”

ÎNoaptea Învierii, creştinii îşspunHristos a înviat!”, răspunsul fiindAdevărat a înviat!”. Ei se salută astfel timp de 40 de zile.

De la Învierea Domnului pînă la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile, creştinii se salută cu urarea „Hristos a înviat!”. Iar de la Inălțare pînă la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a înalțat!”, răspunzînd „Adevărat S-a înălțat!”.

Înăltarea Domnului cade totdeauna în Joia săptămînii a șasea dupa Paști, adică la 40 de zile după Înviere. Anul acesta, Înălțarea va fi pe data de 6 iunie. Înălțarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, notează crestinortodox.ro.

La zece zile de la Înalțare se sărbătoresc Rusaliile. Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorarii Duhului Sfant, mai este numită și Duminica Cincizecimii, pentru că acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea lui Hristos.

Numele acestei perioade — una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic vine de la cartea Penticostar, care se folosește în mod deosebit în cultul ortodox în perioada dintre Paște și Rusalii (50 de zile).

Această perioadă se distinge prin luminozitate, prin frumusețe și prin bucurie a întregii creații, ceea ce se exprimă prin rînduieli cultice cu totul specifice ce se săvîrșesc în Biserică. Bisericile se înveșmîntează în alb, la fel și veșmintele preoților. De aceea, aceasta perioadă a Penticostarului este perioada cînd se cîntă în toate împrejurările „Hristos a Înviat!'” și cîntări de bucurie: „Veniți să ne luminăm popoare! Veniți să ne bucurăm de Învierea lui Hristos!'”

În tot acest timp, creștini ar trebui să se salute cu urarea „Hristos a Înviat!” și de la Înălțare, „Hristos S-a Înălțat!”, urmată de răspunsul „Adevărat a Înviat!” și „Adevărat S-a Înălțat!”.

Sursa: sputnik.md