CIT TIMP EXISTA CANDU, SOR SI USATII, PLAHOTNIUC NU-I INVINS

Agresivi şi antinaționali sub protecția legilor?

Săptămîna trecută, asediul lui Plahotniuc asupra Republicii Moldova a contiunuat tot mai agresiv, tot mai arogant și într-o manieră atît de obraznică încît oricărui om cinstit îi produce greață și furie legitimă, în egală măsură. Pe zi ce trece, tupeul de tip interlop al lui Candu sparge noi și noi bariere ale obrăzniciei agresive. Unii i-ar justifica lui Candu atitudinile lui de golan de cartier protejat de șeful mafiei prin aceea că e disperat – dacă, dar nu neapărat, Plahotniuc va fi extrădat și închis, același lucru îl va păți și el. Nu-i tocmai așa. Locul lui Candu oricum e la pușcărie.

Problema însă poate fi pusă și altfel: Dacă ar fi avut un pic de moralitate, măcar acum, chiar și după ce a părăsit PDM, ar fi trebuit să se autodenunțe și să ceară clemență. Dezicerea lui de Plahotniuc și Șor i-ar fi dat o minimă șansă de iertare în confesionalul creștin. Acum, însă, orice om cu simțul măsurii și al dreptății exclamă: Doamne, ce monstru au crescut părinții lui! Doamne, ce monstru de soț și tată criminal au soția și copiii lui! El, se spune, a ucis-o și pe mama sa într-un accident de automobil. Dacă familia îl acceptă așa, atunci avem și reprezentarea Iadului pe Pămînt! Doamne, acest individ soios a fost președinte de Parlament, numit de către cel mai odios bandit și criminal pe care i-a avut vreodată această Țară!

Părînd a fi un individ absolvit de orice monitorizare din partea SIS pentru acțiunile lui antinaționale, Candu, așa cum a făcut-o și Plahotniuc, a cumpărat deputați la vedere și dă de înțeles că o poate face, în continuare, ”cînd vrea mușchii lui”. Acest ins insalubru s-a constituit deja în ”forță politică” fără de care nu se poate discuta/negocia despre viitorul Țării. El și Șor au devenit, dintr-o dată, entități politice de care Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui să țină seamă pentru a-l înlătura de la Putere pe cel care l-a alungat din Țară pe inamicul lor comun, Plahotniuc. ”Situația politică” în care se află Sandu și Năstase îi plasează în același mediu insalubru în care se complac inculpabilii penali Candu, Șor și Plahotniuc.

Observăm că acest individ, Candu, dă termene de cădere a Guvernului, dă garanții din ce în ce mai ademenitoare pentru Sandu și Năstase. Pe el, în numele lui Plahotniuc, nu-l interesează decît o debandadă politică națională cu orice preț, crezînd că pe fondul pandemiei o să cîștige electoral, că el, stăpînul lui și ceilalți complici ar putea scăpa de răspunderea penală. Perspectivele electorale, însă, nu trebuie să fie un motiv de relaxare pentru procurori, o teamă prudentă că pot fi acuzați că demarează cercetări penale politice în cazul acestor mafioți care operează la vedere.

Săptămîna trecută, dar și mai înainte, unii analiști și jurnaliști politici moldoveni și români, dintre aceia care duc dorul recompenselor bănești primite de la Plahotniuc, pentru a ”motiva moral” o alianță între Candu, Șor, Sandu și Năstase, cu referire la transfugii cumpărați pentru Candu și Partidul Șor din PDM pe ”bani grei”, au lansat în mass-media diversiuni potrivit cărora și PSRM a fost creat de către ”transfugi din PCRM”.

Firește că ei se refereau, în primul rînd, la Igor Dodon și echipa care a demisionat din PCRM și a construit PSRM de la zero. Aici nici pe departe nu poate exista vreo comparație între echipa mică a lui Dodon și transfugii din PCRM cumpărați cu bani mari de Plahotniuc pentru PDM și răscupărați din PDM pentru Pro Moldova. Dodon și mica sa echipă de atunci nu au părăsit PCRM pentru că au fost plătiți de cineva (nici nu avea cine!), ci din alte motive, pe care doar cei cu memoria scurtă ori rău-voitorii le ignoră. În 2011, Igor Dodon a candidat pentru funcția de primar al Chișinăului din partea PCRM. A pierdut aceste alegeri din cauză că PCRM (unii spun că prin urzelile lui Mark Tkaciuk) l-a sabotat, dar și pentru că activiștii români ai lui Chirtoacă au furat, pentru el, voturi într-o veselie din suburbii. Anume acesta-i și unul dintre motivele pentru care Dodon a părăsit PCRM. Mai tîrziu, președintele Voronin a spus că Dodon s-ar fi autopropus în această candidatură. Să fim serioși, cine se autopropunea în cadrul PCRM? Cineva s-a răzgîndit în privința lui Dodon de teama unui eventual succes! Tkaciuk și-a făcut chiar și partid ca să-l saboteze pe Igor Dodon! De altceva acest partid-cemodan-muntean nu se vede că s-ar ocupa. Doar declarații sforăitoare împotriva lui Dodon.

Două paranteze necesare: Prima. Procuratura, SIS, MAI și celelalte instituții competente trebuie să investigheze la sînge cumpărarea deputaților de către Pro Moldova și Partidul Șor. A doua. Absolut toate partidele care vor participa la alegerile parlamentare și locale viitoare, cu excepția Pro Moldova și Partidul Șor, din respect elementar pentru alegători și instituțile numite Parlament, Primării, Consilii Locale și Raionale, în absolut toate pliantele lor electorale și în clipurile audio-video, să dea publicității lista tuturor deputaților, primarilor și consilierilor care au fost aleși de popor pentru oameni, i-ar ei s-au vîndut pentru propria lor bunăstare, ca să nu mai fie aleși niciodată. Eventual se pot edita imagini cu ei și numele lor pe care să scrie ”Scuipați aici!”. Închid parantezele!

În paralel cu acțiunile criminale și antinaționale ale derbedeului politic și interlop parlamentar Candu, infractorul Șor continuă să-i sfideze, în fond, pe moldoveni, în chip de binefăcător cu ajutorul filmulețelor publicitare difuzate cu generozitate, seară de seară, de către Pro TV Chișinău. De unde au golanul acesta politic și mafiot de Șor și partidul lui atîți bani pentru ”binefacerile lor” sociale și pentru plata unei publicități atît de intense la Pro TV Chișinău? Cei care ar trebui să răspundă la această întrebare… tac filosofic! ”Atoștiutorul și atotinformatul” Usatîi, recent dat în căutare națională în Federația Rusă, continuă și el să pună cu rîvnă umărul la demiterea Guvernului, dar acum chiar că nu merită să mai insistăm asupra lui, că se plasează doar în aceeași linie de golănie politică la fel ca și cei despre care am vorbit deja.

În concluzie, reținem următoarele: 1. Plahotniuc și Șor mai au destui bani din miliardul furat și din afacerile desfășurate aici prin interpuși pentru a destabiliza Statul. 2. Candu și Șor acționează pe linie politică și fals umanitară, din bani furați, pentru ”eroizarea” lor, pentru transformarea lui Șor și Plahotniuc în niște ”martiri”. SIS și Procuratura ar trebui să intuiască bine că acest tip de diversiune va genera, în mod sigur, viitoare conflicte sociale violente între cei capturați de ei și moldovenii cinstiți și revoltați față de nelegiuirile acestor criminali. 3. Nu putem vorbi despre dezoligarhizare totală și despre eliberarea Statului din ghearele mafiei lui Plahotniuc atîta timp cît Candu, Șor și Usatîi acționează la vedere spre a-i transforma pe unii moldoveni în niște legume, în niște mutanți.

De ce ni se tot creează impresia că acești mafioți parcă s-ar situa sub protecția legilor sau deasupra lor?

Mihai CONŢIU