CIT OR SA MAI PROSTEASCA ACEST POPOR CU MINCIUNI CRIMINALE?

PE, diplomatic, constată că trăim în dictatură

Absolut toate iniţiativele şi acţiunile de pînă acum şi cele viitoare ale actualei guvernări sînt menite să acopere una dintre cele mai mari fraude electorale din istoria ţării la alegerile parlamentare din 2019. Pentru a rămîne la Putere, Vladimir Plahotniuc va recurge la cele mai diabolice metode de fraudare şi manipulare a populaţiei. Mania grandorii de care pare să sufere, precum şi teama că pierderea alegerilor va însemna sfîrşitul său l-au determinat să declanşeze cele mai perfide iniţiative populiste ca nu cumva socialiştii să cîştige majoritatea, aşa cum o reflectă şi sondajele de opinie (recentul sondaj al Institutului Republican), dar nici PDA şi PAS să intre în Parlament. Fiind obsedat de controlul absolut, nu poate concepe să se subordoneze socialiştilor majoritari, fie şi printr-o absurdă alianţă politică, dar are şi certitudine că îi este imposibilă o alianţă postelectorală cu PDA şi PAS. Aceste două curente politice sînt duşmanii săi electorali de moarte.

Acum Plahotniuc a rămas mai singur şi izolat ca niciodată. De fapt această izolare a început mai de mult. Crezînd că poate juca pe două fronturi pe care le poate manipula cum vrea, a provocat Rusia. Provocările Rusiei, prin binecunoscutele expulzări sau interdicţii impuse unor oficiali, politicieni ori jurnalişti ruşi, au avut drept ţintă satisfacerea dorinţelor ori pretenţiilor unor politicieni ori servicii secrete româneşti complice. Pe de altă parte, tot în tandem secret cu guvernanţii corupţi şi penali de la Bucureşti, Plahotniuc a sfidat şi provocat şi Uniunea Europeană (UE), de parcă ar conduce din umbră nu Republica Moldova, ci Polonia, Italia ori Anglia.

Provocînd UE şi SUA, Plahotniuc şi-a transformat ţara într-o Cubă a Europei. După cum am scris şi în altă dăţi, UE şi Curtea de la Veneţia, fără să se amestece în treburile interne ale Moldovei, în virtutea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb, a asistenţei financiare rambursabile şi nerambursabile şi a declaraţiilor politice proeuropene ale guvernanţilor, nu au cerut nimic altceva Chişinăului decît respectarea Acordurilor. A căror beneficiari trebuie să fie toţi moldovenii, nu doar clica oligarhică de la guvernare. În realitate, respectarea Acordurilor cu UE înseamnă asfaltarea drumului spre puşcărie pentru Plahotniuc. În consecinţă, decît să se sacrifice el, a preferat să sacrifice ţara.

Miercuri, 14 Ianuarie, Parlamentul European (PE), pentru a doua oară, a sancţionat cu o duritate excepţională gravele derapaje democratice ale actualei guvernări controlate de Plahotniuc. În această zi, PE a aprobat Raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE. În acest Raport este inclusă o Rezoluție, care critică justificat şi punctual lipsa de voinţă şi atitudinile sfidătoare cu care Chişinăul refuză să reformeze Moldova spre o prosperitate şi democratizare asumate în chiar Acordurile amintite.

Din lungul şir de observaţii critice din Rezoluţia adoptată de PE, amintim doar cîteva. Una se referă la schimbarea sistemului de vot, fără a fi respectate unele cerințe ale Comisie de la Veneția, dar și anularea alegerilor locale din Capitală, din Vara acestui an. „PE își exprimă preocuparea cu privire la indiciile privitoare la o nouă reducere a spațiului de acțiune pentru societatea civilă din țară și invită autoritățile să stopeze imediat acțiunile penale nejustificate sau disproporționate, dintre care unele au fost declanșate de acuzații inventate, și acțiunile de justiție selectivă împotriva opozanților politici, a avocaților acestora și/sau a familiilor lor.”

Autorii rezoluției critică faptul că „monitorizarea proceselor de către statele membre ale UE sau de către delegația SEAE (Serviciul European de Acţiune Externă) este tot mai des împiedicată prin excluderea publicului din sala de judecată.” „Își exprimă, în mod special, preocuparea cu privire la acțiunile care vizează apărători ai drepturilor omului, judecători independenți precum Domnica Manole și Gheorghe Bălan, jurnaliști și persoane care critică Guvernul sau pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.”

În Rezoluţie se mai precizează că „orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova trebuie să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale”.

Totodată, PE cere publicarea rapoartelor Kroll în totalitate și constată cu îngrijorare că „ancheta asupra acestui caz a fost condusă destul de ineficient”. Atenționează că instanțele judiciare trebuie să examineze cu promptitudine cazurile aflate în curs sau în curs de investigare, „în special cele ale lui Ilan Șor, în cadrul audierilor deschise”. În plus, în premieră pentru această guvernare de la Chişinău, „Parlamentul European recomandă Consiliul Europei (CoE) să ia în considerare sancțiunile personale, iar statelor membre relevante ale UE - să ofere sprijin pentru anchetă.”

Această ultimă recomandare, reţineţi, este extrem de dureroasă, e ca un cuţit înfipt direct în inima lui Plahotniuc. Premise ca el să fie sancţionat personal CoE sînt cu duiumul, iar recomandarea că „statele membre relevante ale UE vor fi obligate să ofere sprijin pentru anchetă” se poate referi şi la cele care îl susţin la nivel guvernamental, aşa cum este România, dar şi la cele pe teritoriul cărora are proprietăţi sau conturi deschise. Se îngroaşă gluma, credeţi-mă!!!

Tocmai în lumina acestor realităţi crude şi crunte trebuie analizate tentativele de fraudare masivă, grosolană a alegerilor, proiecte megalomane de spălare de bani gen Arena Chişinău ori angajamente electorale populiste şi de scurtă durată privind creşteri salariale şi de pensii, precum şi reducerea numărului de deputaţi. Din toate acestea trebuie să reţineţi că, într-adevăr, salariile şi pensiile vor fi crescute, dar pentru cel mult două luni, atît cît au nevoie pentru a manipula populaţia, ca să lase impresia că alegerile vor fi cîştigate corect, nu prin fraudă. Pînă la alegeri, vor goli total visteria Statului.

Dacă se vor menţine la Putere, nu va mai conta că nu vor mai fi bani pentru salarii şi pensii şi se va ajunge la perioada din vremea lui Lucinschi de dinainte de anul 2000. Revenim la salarii achitate în cizme şi galoşi de cauciuc! După Februarie 2019, nu vor mai fi bani pentru salarii şi pensii din pricina acestor majorări artificiale fie şi doar din trei motive elementare: a) UE nu va mai acorda nici un ajutor financiar rambursabil sau nerambursabil unei guvernări controlate tot de Plahotniuc. La fel şi SUA! b) reforma fiscală adoptată în favoarea celor care au furat miliardul, aeroportul şi celelalte avuţii ale ţării văduveşte bugetul de Stat de miliarde de lei anual. c) FMI, BM, BERD nu acordă împrumuturi pentru susţineri bugetare.

Acum înţelegeţi ce fel de viitor vrea Plahotniuc să „dăruiască” acestei ţări?

Mihai CONŢIU