Cit cistiga si cit muncesc Est-germanii fata de vestici

Au trecut 28 de ani de la căderea zidului Berlinului, dar diferenţe încă există. Muncitorii din fosta RDG, adică cei din Estul Germaniei muncesc mai mult, dar sunt plătiţi mai puţin decît conaţionalii din Vestul ţării. Potrivit unor statistici oficiale, anul trecut muncitorii din Est au lucrat, în medie, cu 67 de ore mai mult decît cei din restul ţării. În aceste date este luat în calcul şi Berlinul, cel care a fost divizat pînă în 1990.

Dacă orele muncite în Capitala Germaniei nu ar fi incluse în analiza muncii din Est, atunci diferenţa ar urca la 75 de ore. Şi există şi diferenţe salariale. Salariul mediu anual pentru angajaţii din Est este de aproximativ 30 de mii de euro, potrivit Deutsche Welle, cu 5 mii de euro mai puţin decît cel încasat de salariaţii care lucrează în Vestul Germaniei.

Statisticile mai arată că cel mai mult, în 2017, au cîştigat angajaţii din Hamburg - aproape 40.800 de euro anual, în vreme ce la polul opus se află cei din Mecklenburg-Western Pomerania - cu o medie anuală de aproximativ 27.500 de euro.

De la reunificarea Germaniei, landurile din fosta Germanie de Est nu au ţinut pasul cu cele din Vest la capitolul dezvoltare economică. Este şi motivul pentru care toţi cetăţenii germani plătesc, din 1991, o aşa numită taxă de solidaritate, tocmai pentru a elimina acest ecart.