CIRCA 5 MLN DE LEI VOR FI ALOCAŢI PENTRU REABILITAREA PARCULUI DIN ŢAUL

Circa 5 mln de lei vor fi alocaţi, în anul 2013, din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR) pentru reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer şi a drumului de acces spre parcul dendrologic din satul Ţaul, raionul Donduşeni.

Proiectul urmează a fi implementat pe parcursul a doi ani. În scopul stabilirii acţiunilor prioritare şi implementării eficiente a proiectului, Marcel Răducan, ministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a efectuat, pe 17 aprilie, o vizită de lucru în localitatea respectivă.

Potrivit Serviciului de presă al MDRC, Marcel Răducan a remarcat că pentru reabilitarea Parcului Ţaul şi a Conacului Pommer sînt necesari mulţi bani, iar administraţia publică locală va avea nevoie de susţinere financiară pentru a realiza cu succes obiectivele propuse.

În context, directorul ADR, Ion Bodrug, a subliniat că în cadrul proiectului din Ţaul urmează, în primul rînd, să fie construite gardurile şi drumul de acces, după care Conacul Pommer. „Timp de trei ani, trebuie să primim nu doar turişti din Republica Moldova, ci şi de peste hotare. După implementarea cu succes a proiectului de reabilitare a monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer şi a drumului de acces, acest parc are toate şansele să redevină cartea de vizită nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci şi a întregii ţări", a accentuat sursa citată.

În luna martie 2012, în perioada lansării Apelului de Propuneri de Proiecte II, primăria satului Ţaul a depus proiectul în cauză, solicitînd de la FNDR circa 23 mln de lei pentru reabilitarea zonei. Proiectul nominalizat se înscrie în prioritatea 3 a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice, iar obiectivul-cheie este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Ţaul. De asemenea, zona turistică este amplasată în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord şi uneşte două trasee, astfel conectînd regiunea la circuitul turistic naţional şi internaţional.

„Dacă, în timpul apropiat, nu vom lua măsurile necesare, parcul şi tot ce este aici va degrada şi mai mult. Acum pregătim un alt proiect, care va fi susţinut de Ambasada Cehă. Vom aduce animale şi vom crea o adevărată grădină zoologică, aşa cum era cîndva", a spus primarul de Ţaul, Mitrică Andronii.

Oficialii locali au mai comunicat că zece clădiri adiţionale au fost construite în parc la începutul secolului trecut de bancherul Andrei Pommer din Sankt Petersburg. De mai bine de 30 de ani, edificiile nu au fost reparate.

Potenţiali beneficiari ai proiectului sînt circa 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord şi circa 3 mii de locuitori din apropierea parcului. În cadrul vizitei de miercuri, autorităţile locale au subliniat că proiectul poate genera noi activităţi economice în domeniul turismului şi spori atractivitatea turistică a Regiunii de Dezvoltare Nord, precum şi oferă noi oportunităţi investiţionale.